Cuma günü yayınlanan Tüketici ve Üretici fiyat endekslerine göre yine rekor tazelemiş olduk.

1998 yılından bu yana yıllık bazda en yüksek tüketici enflasyon rakamlarına şahit olduğumuz şu günlerde bu durumu hissetmeyen herhalde yoktur diye düşünüyorum.

Rakamlara bakacak olursak;

- Türkiye İstatistik Kurumu (TUIK) e göre yıllık bazda Tüketici Fiyat Endeksi (TUFE) 73,50% olarak gerçekleşti. (1998’den beri en yüksek rakama ulaştık)

- Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (YİUFE) rakamı ise yıllık bazda 132,16% olarak gerçekleşerek 1995 yılından bu yana gerçekleşen en yüksek değere ulaştı.

Bu açıklanan verilere göre;

• Türkiye G20 ülkeleri arasındaki en yüksek enflasyon değerine sahip ülke olurken en yakın takipçisi ikinci sırada 51,27 % ile Arjantin ve üçüncü sırada 17,83 % ile savaş halindeki Rusya oldu.

• Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz oranlarını 14 % ile sabit tutarken faizler ile enflasyon endeksi arasındaki makas 59,5 % ile rekor seviyeye ulaştı. “Faiz ile enflasyon rakamları arasındaki negatif ayrışma devam ediyor.”

• Açıklanan rekor rakamlar ile TUFE ve YIUFE rakamları arasındaki makasta rekor seviyede açılmış oldu ve 58,7 % olarak gerçekleşti. “Üretici ve Tüketici fiyat endeksleri arasındaki makasın bu kadar açılması, üreticinin artan maliyetlerini tam olarak fiyatlara yansıtamadığını gösterebilir ki, bu da enflasyonist baskının devamına katkı sağlayabilir.”

• Aylık TÜFE 2,98 % fiyat ile Kasım 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi burada mevsim etkisini göz ardı etmeyelim ki bizi aldatmasın.

• Aylık YIUFE 8,76 % ile bir önceki aya göre artış gösterse de son beş aydır yatay seyrini sürdürmekte.

• Yıllık TÜFE rakamları Son bir yıldır artış eğiliminde olduğu açıktır ve bu artış hızı Kasım 2021’den buyana yükselmeye devam etmektedir. ” Yani yükseliş hızında bir azalma gözlemlenmiyor.”

• Eylül 2021’den bu yana YIUFE sürekli ve artan hızla yükseliş eğilimini sürdürmektedir.

• TÜFE harcama gruplarına bakarsak en fazla yükselen ilk üç kalem Ulaştırma (107,62%), Gıda ve Alkolsüz içecekler (91,63%) ve Ev Eşyası (82,08%) olarak gerçekleşti.

• Tüfe ana harcama gruplarına göre aylık bazda en yüksek artış, Alkollü içecekler ve Tütün (6,53%) de gerçekleşti. Bunu Eğlence ve Kültür (6,15%) takip etti.

TUFE 1998’den bu yana ve YIUFE de 1995 ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. Tüm bu rakamlar neticesinde enflasyon artış hızının düştüğü ve bu sebeple en yetkili ağızlardan enflasyonun düşme eğiliminde olduğu açıklamaları geldi.

Ayrıca bu ay bir ilk olarak TUIK enflasyon rakamlarını açıklarken madde sepeti verilerine yer vermedi.

REİ REİ

Bu arada ENAG enflasyon verileri de açıklandı. Buna göre, ENA Grup Tüketici Fiyat Endeksi mayıs ayında %5.46 arttı.

ENA Grup Tüketici Fiyat Endeksi, E-TÜFE'deki 12 aylık artış oranı %160,76 olarak gerçekleşti.

Umarım her şey gönlümüzce olsun da şu enflasyon belasından kurtulalım.

Sağlıcakla Kalın.

Muhabir: Kullanıcı bulunamadı.