Yeni harita, illerin fay hatlarına yakınlığına göre risk derecelerini net bir şekilde ortaya koyarken, vatandaşların yaşadıkları bölgelerdeki deprem tehlikesini ayrıntılı biçimde öğrenmesini sağlıyor.

Türkiye, Alp-Himalaya deprem kuşağında yer alması nedeniyle sürekli sismik hareketlilik yaşayan bir ülke konumunda. Bu gerçek, afet risk yönetimini ve kentsel planlamayı her geçen yıl daha önemli hale getiriyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 2025 yılında yayımlanan yeni Türkiye Deprem Tehlike Haritası, hem bireylerin hem de yerel yönetimlerin risk değerlendirmelerinde dikkate alması gereken önemli bir kaynak olarak sunuldu.

Yeni haritada Türkiye, sismik aktiviteye göre 5 farklı risk derecesine ayrılıyor. Harita, renk kodlarıyla hazırlanarak kullanıcı dostu bir formatta sunulmuş durumda. Vatandaşlar, adres ya da ilçe bazında kendi bölgelerinin deprem tehlike seviyesini harita üzerinden kolaylıkla görebiliyor.

EN GÜVENLİ VE EN RİSKLİ ŞEHİRLER AÇIKLANDI

Haritaya göre deprem riski en düşük iller arasında Karaman, Niğde, Nevşehir, Aksaray, Kırşehir ve Yozgat gibi şehirler yer alıyor. Bu iller 4. ve 5. derece deprem bölgesi olarak sınıflandırılıyor.

Kütahya'daki yangında ağır yaralanmıştı, hayatını kaybetti
Kütahya'daki yangında ağır yaralanmıştı, hayatını kaybetti
İçeriği Görüntüle

Karadeniz kıyısında, görece daha az sismik aktiviteye sahip Sinop, Bartın, Giresun ve Zonguldak gibi şehirler öne çıkıyor.

Buna karşılık, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Erzincan ve Bingöl gibi iller en yüksek risk grubunda bulunuyor. Bu bölgelerde geçmişte yaşanan büyük depremler, olası gelecekteki sarsıntılar için ciddi bir uyarı niteliği taşıyor.

KÜTAHYA HANGİ DEPREM RİSK GRUBUNDA?

AFAD’ın güncellediği haritaya göre Kütahya ili genel olarak 2. derece deprem bölgesi olarak sınıflandırılıyor. Özellikle Simav, Gediz, Altıntaş ve Tavşanlı gibi ilçeler, aktif fay hatlarına yakın konumları nedeniyle ciddi sismik risk taşıyor. Kütahya merkez ise 2. derece olmasına rağmen, bazı bölgelerinde 1. derece riskli alanlara da rastlanabiliyor. Bu durum, yapılaşma ve zemin etütleri konusunda özel hassasiyet gerektiriyor.

UZMANLAR UYARIYOR: RİSK AZALSA DA TEHLİKE BİTMİYOR

Deprem riskinin düşük olduğu illerde bile yapı güvenliğinin garanti altında olmadığını vurgulayan uzmanlar, “Bina sağlam değilse, risk düşük olsa da yıkım kaçınılmaz olabilir,” uyarısında bulunuyor. Zemin etütlerinin eksiksiz yapılması, yapı denetim sistemlerinin etkin şekilde işletilmesi ve deprem eğitimlerinin yaygınlaştırılması gerektiği belirtiliyor.

AFAD’ın yayımladığı bu yeni harita, sadece bir uyarı değil; aynı zamanda Türkiye genelinde afet farkındalığını artıracak stratejik bir kaynak niteliği taşıyor. Tüm yurttaşların haritayı incelemesi, yaşadığı bölgeye uygun tedbirleri şimdiden alması büyük önem arz ediyor.

Kaynak: haber merkezi