Rusya Bilimler Akademisi gök bilimcileri, Spektr-RG uzay gözlemeviyle yürüttükleri gözlemler sonucunda 11 yeni aktif galaktik çekirdek (AGN) keşfetti. Keşif, evrenin en parlak ve enerjik yapılarını daha iyi anlamamıza katkı sağlayacak nitelikte.
X-IŞINI TARAMASIYLA TESPİT EDİLDİ
Rusya Bilimler Akademisi’nden araştırmacılar, Spektr-RG (SRG) uzay gözlemevini kullanarak evrenin en enerjik yapılarından olan aktif galaktik çekirdekleri (AGN) incelemeye devam ediyor. Astronomy Letters dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, baş araştırmacı Grigory Uskov liderliğindeki ekip, SRG’nin ART-XC teleskobundan elde edilen X-ışını verilerini analiz ederek daha önce tanımlanmamış 11 yeni AGN keşfetti.
Araştırma kapsamında 50'den fazla AGN ve birkaç kataklizmik değişken tanımlanmış durumda. Son analizde tespit edilen 11 yeni çekirdeğin, Dünya’ya görece yakın konumda olduğu ve optik olarak da sınıflandırıldığı bildirildi.
SEYFERT GALAKSİLERİ SINIFINA GİRDİLER
Yeni keşfedilen 11 aktif galaktik çekirdeğin X-ışını parlaklıkları, modern AGN’ler için kabul edilen 2 ile 300 tredesilyon erg/s aralığında değişiyor. Gök bilimciler, bu çekirdekleri yapısal özelliklerine göre şu şekilde sınıflandırdı: 7 adet Tip 1, 3 adet Tip 1.9 ve 1 adet Tip 2 AGN. Bu sınıflandırmaya göre yeni çekirdekler, Seyfert galaksileri kategorisine giriyor.