Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2025 yılının "Aile Yılı" ilan edilmesi kapsamında orman köylerinde yaşayan aileleri yakından ilgilendiren yeni bir destek paketini kamuoyuna duyurdu. Proje kapsamında, kırsalda yaşayan vatandaşların yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve özellikle kadınların ekonomik hayata katılımının artırılması hedefleniyor.

Bakan Yumaklı, yaptığı açıklamada, “Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte orman yangınlarına yönelik hazırlıklarımızı tamamladık. Ancak sadece koruma değil, kalkınma da bizim önceliğimiz. Yeşil Vatanımıza yeşil katmak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz,” ifadelerini kullandı.

KADINLARA 70 BİN TL’YE KADAR MİKROKREDİ DESTEĞİ

Projenin en dikkat çeken ayağını, kadınlara yönelik ekonomik destek oluşturuyor. 2025 yılı içinde evlenen veya çocuk sahibi olan kadınlara, 70 bin TL’ye kadar mikrokredi desteği verilecek. Bu desteğin %50’si hibe olarak sağlanacakken, kalan kısım ise faizsiz ve 4 yıl vadeli olarak geri ödenecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, bu uygulamanın hem genç nüfusun köylerde kalmasını teşvik edeceğini hem de kırsalda kadın girişimciliğini artıracağını belirtiyor. Mikrokredi desteği, kadınların ev ekonomisine katkı sunmalarını ve üretime dahil olmalarını amaçlıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ailelere Yeni Çocuk Destekleri (1)

ÇİFTÇİLERE TARIMSAL VE FİDAN DESTEĞİ

Destek paketi kapsamında çiftçilere de çeşitli teşvikler sunuluyor. Özellikle zararlı haşerelerle mücadelede önemli bir yer tutan süne böceğine karşı çözüm geliştiren bakanlık, tarlaların kenarına rüzgâr perdesi işlevi görecek fidanların ücretsiz olarak dağıtılacağını açıkladı.

Bunun yanı sıra, orman köylerinde yaşayan çiftçilere yönelik gelir getirici ve tıbbi-aromatik bitki fidanları da %80’e varan indirimlerle temin edilecek. Bu uygulamanın, kırsal kalkınmanın sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıdığı ifade ediliyor.

KOOPERATİFLERE TESİS KURULUM DESTEĞİ

Köylerdeki tarımsal üretim potansiyelini artırmayı hedefleyen bir diğer destek ise kooperatiflere yönelik. Orman köylerinde faaliyet gösteren üretici kooperatiflerine, ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması amacıyla tesis kurulumları için maddi destek sağlanacak.

Bu destekle birlikte kooperatiflerin kurumsal yapılarının güçlendirilmesi, üretimin profesyonel şekilde pazara sunulması ve yerel ekonominin canlandırılması hedefleniyor. Bakanlık, bu sayede orman köylerinde kolektif üretim ve örgütlenmenin artırılmasını planlıyor.

“YEŞİL VATAN’A YEŞİL KATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Bakan Yumaklı, açıklamasının sonunda yaz mevsimi yaklaşırken orman yangınlarına karşı tüm hazırlıkların tamamlandığını da vurguladı. “Yeşil Vatan’ımızı korumak birinci önceliğimiz. Ancak bununla birlikte, orman köylerinde yaşayan insanlarımızı da kalkınmanın bir parçası yapmaya kararlıyız,” dedi.

Orman köylülerine yönelik destek projeleri, Aile Yılı’nın ruhuna uygun şekilde, sosyal yapıyı güçlendiren ve ekonomik canlılığı artıran adımlar olarak değerlendiriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, projeye dair başvuru süreçleri ve teknik detayların önümüzdeki günlerde il müdürlükleri aracılığıyla duyurulacağını belirtti.

Eti Maden'den kanal inşaatı ve asfalt işi ihalesi Eti Maden'den kanal inşaatı ve asfalt işi ihalesi

Kaynak: Haber Merkezi