Havaların ısınmasıyla birlikte T.C. Kütahya Belediyesi binası önündeki yeşil alanda yoğunluğu görünce insanların doğaya ve yeşile özlemlerini anlayabiliriz. Bu durum kent merkezinde yeşil alan konusunda bir seçeneğin olmadığının da bir göstergesidir.

Geçtiğimiz bu zor dönemlerde insanlara pozitif yönden en fazla katkı sağlayan yerler, yeşil sosyal alanlar diyebiliriz. Gözlemlerim doğrultusunda Kütahya halkında bahsettiğim alanlara büyük hasret var.

Belediye önündeki kısıtlı alanda birçok aktivite yapıldığını görebiliriz. Birileri gitar çalıyor, şarkı söylüyor, birileri kaykay veya paten kayıyor, birileri voleybol oynuyor, bir başkaları ise derin konulara dalmış, hayat veya gelecekleri hakkında konuşuyorlar. Bunların çoğu ise genç insan. Hani, "Eskişer'e gidiveyola hep bu gençlee." denilen insanlar. Bu gençler keyfi gitmiyor çevre illere. Eğer küçük bir alan bile yaratılsa, hemen değerlendirmek için kaldıklarını görebiliyoruz böylelikle Kütahya'da.

Kütahya Düşünce Platformu üzerinden paylaştığım ve hala devam eden, "Kent merkezinin birçok yerinde yeşil sosyal alanlara ihtiyaç var mı?" anketinde, "Evet" seçeneğinin oranı yüzde 93'ün üzerindeydi. Ayrıca diğer paylaşımlarla birlikte gelen yorumları seçip, sizlere sunmak istedim.

Emeti Yasdıkçı Ayhan: "Gerçekten belediye önü gibi geniş, yeşil alanlar çoğaltılmalı. Gençlerimiz monotonluktan çıkıp ne güzel eğleniyorlar. Oğlum da ordaydı dün sabaha kadar. Gözümüz arkada olmuyor."

Ozan Çetinkaya: "Tabiat parkları dışında şehir merkezine de böyle yeşil alanlar lazım. Gençler olarak Çamlıca, Enne gibi yerler bizlere uzak düşüyor. Belediye önüne yapılan yeşil alanlar Valilik önüne, Sera AVM yakınlarına vb. yerlere de yapılsa daha güzel olur. Naçizane düşüncem bu yönde."

Sebahattin Kara: "Eski kültür sarayının olduğu alan ve çevresi buna benzer projeler için çok uygun mesela. Hem merkezde hem de yeşil ve ağaçlık bir yer."


Anket çalışması ile farklı yaş kategorilerindeki insanların yaptıkları yorumlar doğrultusunda çıkarılacak sonuç, yeşil alanların kent merkezinde çoğaltılmasına yöneliktir.

Siyaset aslında verileri bilimsel yönden değerlendirme ve uygulama sanatı olarak da tanımlanabilir. Küresel boyutta ele alındığında, dış koşullardan etkilenen ve şekillenen toplumların artık hokus pokus politikalarına değil, bilimsel verilere dayalı siyasi söylemlere yöneldiklerini veya yöneleceklerini ifade edebilirim. İklim krizinden dolayı ekolojik toplumlara bir geçiş gerçekleşiyor. Bir sonraki belediye seçiminde Kütahya halkı için kent merkezinde oluşturulacak yeşil alan projeleri, başkan adaylarına önemli bir artı kazandıracaktır.

Çanak çömlekleri makro boyutta sergilemektense, mütevazı yeşil alanlarla insanların özlemlerine dokunulabilir. Termosla paylaşılmak üzere getirilecek çay yeni sosyalleşme imkanları doğurur çünkü insanlar birbirlerine hasret kaldı. Daha önce ifade ettiğim gibi: Beton aramıza duvar örer, yalnızlaştırır ve yabancılaştırır; yeşil ise birleştirir, eğlendirir ve gülümsetir.

Muhabir: Kullanıcı bulunamadı.