Türkiye'nin Milli Uçak Gemisi (MUGEM) Projesi kapsamında yürütülen inşa çalışmalarında yeni takvim açıklandı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, geminin 27 Eylül 2027 tarihinde denize indirilmesinin planlandığını bildirdi. MUGEM'in 2032 yılında Türk Deniz Kuvvetlerinin envanterine katılması hedefleniyor.
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve İstanbul Tersanesi Komutanlığı iş birliğiyle yürütülen projede, tasarım ve alt sistemler dahil olmak üzere yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranına ulaşılması amaçlanıyor.
Türkiye'nin ilk milli uçak gemisi olarak geliştirilen MUGEM'in 285 metre uzunluğunda, 72 metre genişliğinde ve 60 bin ton deplasmana sahip olması öngörülüyor. Bu ölçülerle gemi, Türk Donanmasının bugüne kadarki en büyük deniz platformu olacak.
Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Özgen, projenin Türk Deniz Kuvvetlerinin gelecekteki görev yapısı açısından taşıdığı yeri değerlendirdi. MUGEM'in hizmete girmesiyle Türkiye'nin kara üslerinden uzak bölgelerde hava operasyonları gerçekleştirme kapasitesinin artırılması hedefleniyor.
MUGEM TÜRK DONANMASININ EN BÜYÜK GEMİSİ OLACAK
MUGEM'in planlanan teknik özellikleri, Türk Deniz Kuvvetlerinin mevcut platformlarıyla karşılaştırıldığında geminin büyüklüğünü ortaya koyuyor.
Donanmanın halen en büyük platformu olan TCG Anadolu, 231 metre uzunluğa ve yaklaşık 27 bin ton deplasmana sahip. MUGEM ise 285 metrelik uzunluğu ve 60 bin tonluk deplasmanıyla TCG Anadolu'nun yaklaşık 2,2 katı büyüklüğünde olacak.
Milli uçak gemisinin STOBAR olarak bilinen kısa mesafeden kalkış ve yakalama sistemiyle iniş konfigürasyonunda tasarlandığı belirtiliyor.
Bu sistem kapsamında geminin uçuş güvertesinde 12 derecelik eğime sahip bir kalkış rampası bulunacak. Rampa, hava araçlarının kısa mesafede kalkış yapabilmesine yardımcı olacak.
Projenin ilerleyen aşamalarında mancınık destekli kalkış sistemine geçişi mümkün kılabilecek altyapının da tasarımda değerlendirildiği ifade ediliyor.
MİLLİ UÇAK GEMİSİ 52 HAVA ARACI TAŞIYACAK
MUGEM'in toplam 52 hava aracını taşıyabilecek kapasitede inşa edilmesi planlanıyor. Gemide hem insanlı savaş uçaklarının hem de insansız hava araçlarının görev yapması hedefleniyor.
Proje kapsamında Türkiye'nin geliştirdiği HÜRJET eğitim ve hafif taarruz uçağının deniz platformlarında kullanılabilecek bir versiyonu üzerinde de çalışmalar öngörülüyor.
Deniz şartlarına uygun hale getirilecek uçakta daha güçlü motor kullanılması, iniş takımlarının güçlendirilmesi ve tuzlu suyun neden olabileceği korozyona karşı korumanın artırılması planlanıyor.
Gemide konuşlandırılması değerlendirilen insansız hava araçları arasında Baykar tarafından geliştirilen KIZILELMA ve BAYRAKTAR TB3 ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ANKA-III bulunuyor.
Bu platformların keşif, gözetleme ve taarruz görevlerinde kullanılması amaçlanıyor. Hangi hava araçlarının gemide hangi sayılarda görev yapacağı ise projenin ilerleyen aşamalarında netleşecek.
MUGEM İNSANSIZ DENİZ ARAÇLARINI DA TAŞIYABİLECEK
Milli uçak gemisinin yalnızca hava araçları için değil, insansız deniz sistemlerinin kullanımı için de uygun şekilde tasarlanması planlanıyor.
Geminin insansız deniz araçlarını taşıyabilmesiyle denizaltı savunma harbi ve deniz güvenliği gibi görevlerde farklı platformların birlikte kullanılması hedefleniyor.
Uçak gemilerinin temel görevleri arasında kara üslerinden uzak bölgelerde hava desteği sağlamak, deniz görev gruplarını korumak ve gerektiğinde taarruz operasyonları yürütmek bulunuyor.
MUGEM'in de Türk Deniz Kuvvetlerinin açık denizlerdeki operasyon kapasitesini genişletmesi bekleniyor. Geminin askeri faaliyetlerin yanı sıra insani yardım, tahliye ve uluslararası görevlerde kullanılması da öngörülüyor.
2030'LU YILLARDA UÇAK GEMİSİ GÖREV GRUBU OLUŞTURULACAK
Türkiye'nin uzun vadeli deniz kuvvetleri planlamasında MUGEM merkezli bir görev grubu oluşturulması hedefleniyor.2030'lu yıllarda kurulması öngörülen bu yapıda, uçak gemisine 5 ila 6 savaş ve lojistik destek gemisinin eşlik etmesi planlanıyor.
Görev grubunda Tepe sınıfı hava savunma muhripleri, İstif sınıfı fırkateynler ve MİLDEN Projesi kapsamında geliştirilecek denizaltıların yer alabileceği değerlendiriliyor.
Bu gemilerin birlikte görev yapmasıyla hava savunma, denizaltı savunma harbi, keşif ve lojistik destek faaliyetlerinin koordineli şekilde yürütülmesi amaçlanıyor.
Uçak gemilerinin bakım, onarım ve eğitim dönemlerinde görev dışında kalabilmesi nedeniyle ilerleyen yıllarda ikinci bir milli uçak gemisinin inşası da değerlendirilebilecek seçenekler arasında bulunuyor.
MUGEM'in planlanan takvim doğrultusunda 2032 yılında hizmete alınmasıyla Türk Deniz Kuvvetlerinin uzak denizlerde hava gücü kullanma ve deniz görev gruplarıyla uzun süreli operasyon yürütme kapasitesinin geliştirilmesi hedefleniyor.





