Tercih dönemi ise 14-24 Temmuz tarihleri arasında tamamlandı.
Bu süreçte sınavla öğrenci alan liselere yönelik 200 bin 25 kontenjandan 191 bin 159'u doldu. Böylece yerleştirme oranı yüzde 95,57 olarak kayıtlara geçti.
719 ÖĞRENCİ 500 TAM PUAN ALDI, 300'Ü İLK TERCİHİNİN DIŞINDA KALDI
Bu yıl sınavda 500 tam puan alan 719 öğrenci bulunması dikkat çekti. Ancak yapılan yerleştirmeler sonucunda, bu öğrencilerden yaklaşık 300’ü ilk tercihine yerleşemedi.
Bu durum, yüksek puan alan öğrencilerin tercihlerinin belirli liselerde yoğunlaşması ve kontenjanların sınırlı olmasıyla ilişkilendirildi. Özellikle köklü ve prestijli liselerdeki sınırlı kontenjan, yerleştirme sürecinde ciddi bir eleme yarattı.
EN YÜKSEK PUANLA ÖĞRENCİ ALAN OKULLAR BELLİ OLDU
İstanbul Erkek Lisesi (150 kontenjan), Galatasaray Lisesi (100 kontenjan) ve Kabataş Erkek Lisesi'nin İngilizce (90) ve Almanca (60) bölümleri, tüm kontenjanlarını 500 tam puan alan öğrencilerle doldurdu. Bu durum söz konusu liselerin, Türkiye genelinde en yüksek taban puanla öğrenci alan okullar olmasını sağladı.
YERLEŞMEDE KONTENJAN SINIRI BELİRLEYİCİ OLDU
LGS'de başarılı olan çok sayıda öğrencinin belirli okullara yönelmesi, kontenjan sınırlamalarını yeniden gündeme getirdi. 500 tam puan alarak önemli bir başarı elde eden öğrencilerin bir kısmı, kontenjan yetersizliği nedeniyle daha alt tercihlere yerleşmek zorunda kaldı. Bu durum, sınav sistemi ve yerleştirme politikasının yeniden değerlendirilmesi gerektiği yönünde tartışmaları da beraberinde getirdi.




