Lyme hastalığı, Borrelia burgdorferi adlı bakterinin neden olduğu, kene ısırığıyla bulaşan bir enfeksiyondur. İlk olarak 1970'lerde Amerika Birleşik Devletleri'nde tanımlanmıştır. Bu hastalık, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
LYME HASTALIĞI NEDEN OLUR?
Lyme hastalığı, genellikle siyah ayaklı kenelerin ısırmasıyla bulaşır. Bu keneler, hastalığı taşıyan hayvanlardan (özellikle fareler) bakteriyi alır ve insanlara ısırdıklarında hastalığı aktarabilirler. Yaz aylarında kene vakalarının artması, hastalığın yayılma riskini de artırıyor.
Lyme hastalığının erken belirtileri arasında vücutta yuvarlak, kırmızı bir döküntü (bölgesel eritem), ateş, baş ağrısı, yorgunluk ve kas-eklem ağrıları bulunur. Eğer tedavi edilmezse, hastalık ilerleyerek kalp sorunları, sinir sistemi problemleri ve eklem iltihabı gibi ciddi durumlara yol açabilir.
Lyme hastalığı teşhisi, fiziksel muayene ve hastanın tıbbi öyküsüne dayanır. Özellikle kene ısırığı öyküsü olan hastalarda, kan testleri ile hastalığın varlığı doğrulanabilir.
LYME HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Lyme hastalığı genellikle antibiyotik tedavisi ile başarılı bir şekilde tedavi edilir. Erken tanı konulduğunda, tedavi süresi genellikle 10-21 gün arasında değişir. Ancak, hastalık geç fark edilirse tedavi süresi uzayabilir.
Lyme hastalığından korunmak için, doğadayken uzun pantolon ve uzun kollu gömlek giymek, kene kovucu spreyler kullanmak ve kene ısırığı riskinin yüksek olduğu bölgelerden kaçınmak önemlidir. Ayrıca, doğa yürüyüşü sonrası vücut kontrolü yapmak da önemlidir.
KENE ISIRIĞINA NE YAPILMALI?
Kene ısırdığı takdirde, keneyi derhal ve dikkatlice çıkarmak önemlidir. Keneyi çıkardıktan sonra bölgeyi antiseptik ile temizleyin ve bir sağlık kuruluşuna başvurun. Kenenin çıkarılmasından sonraki 24 saat içinde hastalık belirtileri gözlemlenirse, derhal doktora başvurulmalıdır.