Obezite merkezlerine başvuru yapanların oranların belli oldu. Buna göre, merkezlere başvuruların yüzde 70’inin kadın olduğu bildirildi.
Gaziantep Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve obezite merkezinin sorumlu hekimi Prof. Dr. Suzan Tabur, merkeze yapılan başvurular, tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.
Obezite merkezinin üniversite bünyesinde yaklaşık 2,5 yıl önce kurulduğunu bildiren Tabur, harcanamayan enerjinin vücutta yağ olarak depolandığını ve obeziteye neden olduğunu dile getirdi.
Türkiye’de de dünya genelinde olduğu gibi obezitede artışın yaşandığını aktaran Tabur, “Merkezimiz açıldığı günden bu yana 8 bin civarı hasta tedavi oldu. Bunun yüzde 70'ini kadınlar oluşturuyor. Sadece yetişkin grupta değil, ergenlik diye bilinen adölesan dönemde de ciddi bir artış var.” dedi.
“BİRÇOK HASTALIĞA DA NEDEN OLABİLİYOR”
Obezitenin birçok hastalığı neden olabildiğini vurgulayan Tabur, “Kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, meme ve kolon gibi kanser türlerinin yanı sıra kas-iskelet problemleri, uyku-apne sorunları da bunlardan bazıları.” diye konuştu.
Hastalığın nedenleri hakkında açıklamalarda bulunan Tabur, şunları kaydetti:
“Obezitenin temeline baktığımızda bir yeme bozukluğu olduğunu görürüz. Bizim yöremiz biliyorsunuz gastronomi şehri ve şu anda çok ön planda. Bu yüzden obezite oranlarımız da biraz yüksek.
Kadın hasta profilinde doğum olayı, sosyo-kültürel nedenler de devreye giriyor. Bizim hedefimiz obezitenin sebeplerini tespit ederek, buna neden olan hastalıkları da tedavi etmek ve hastaları sağlıklı bir kiloya indirgemek ve bunu bir yaşam tarzı haline getirmek.”