Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nihat Okçu, kalın bağırsakta oluşan poliplerin erken teşhis edilmesiyle kanser riskinin yüzde 90 oranında önlenebileceğini vurguladı. Prof. Dr. Okçu, poliplerin, vücutta kanserleşmeyi tetikleyebilecek önemli risk faktörleri olduğunu belirtti.

Poliplerin Kanser Riski Taşıdığı Bölgeler

Polipler en sık kalın bağırsakta ortaya çıkıyor ve ikinci sırada mide, nadiren de ince bağırsak etkileniyor. Prof. Dr. Okçu, poliplerin şekil olarak mantara benzeyen, bağırsak boşluğuna doğru uzanan kitleler olduğunu, bu yapıların zamanla kanser yapıcı lezyonlara dönüşebileceğini ifade etti. “Kalın bağırsak kanserleri, dünya genelinde en yaygın görülen kanser türlerinden biri olup, ölüm sebepleri arasında ikinci sıradadır,” dedi.

Erken Teşhis ve Poliplerin Önemi

Okçu, kanserleşmeden önce ortaya çıkan öncü lezyonların zamanında tespit edilmesinin önemine değinerek, “Kalın bağırsak kanserleri, polipler üzerinde gelişir. Bu polipler erken teşhis edilip çıkarıldığında, yüzde 90 oranında kanser oluşumunun önüne geçilebiliyor. Bu nedenle düzenli taramalar hayat kurtarıcıdır,” dedi.

Kalın Bağırsak Kanserini Yüzde 90 Oranında Önlemek Mümkün

Kalın Bağırsak Kanserinin Belirtileri

Kalın bağırsak kanserinin genellikle belirgin bir belirtisi olmadığını söyleyen Okçu, yalnızca kolonoskopi ile tanı konulabileceğini belirtti. Ancak nadiren de olsa bazı klinik belirtilerle karşılaşılabileceğini ifade etti. Bu belirtiler arasında şunlar bulunuyor:

·         Dışkıda kan görülmesi

·         Dışkılama alışkanlıklarında ani değişiklikler

·         Bağırsak düzensizlikleri

Kimler Risk Altında?

Prof. Dr. Okçu, kalın bağırsak kanseri açısından risk taşıyan grupları şöyle sıraladı:

·         Ailede kalın bağırsak kanseri öyküsü olanlar

·         Kronik iltihaplı bağırsak hastalıkları bulunanlar

·         Genetik sendromlara sahip hastalar

Kahvenin yerini tutan işte o süper meyve Kahvenin yerini tutan işte o süper meyve

Kalın bağırsak kanseri riski 50 yaşından sonra belirgin bir şekilde artıyor. “50 yaşından itibaren taramalar çok önemlidir. 50 yaş üzerindeki bireylerin yüzde 25'inde, 60 yaşın üzerinde yüzde 30, 70 yaş ve üzerindekilerin ise yüzde 70'inde polip görülebilmektedir. Bu nedenle 50 yaşını geçen herkesin mutlaka kolonoskopi yaptırması gerekiyor,” şeklinde konuştu.

Kaynak: AA