Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İYİMSER YAKLAŞIMLAR

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 2022 yılının ikinci enflasyon raporunu yayınladı. Yayınlanan rapora göre TCMB 2022 yıl sonu enflasyon beklentisini 23,2% den 42,8% ye revize etti.  2023 yıl sonu beklentisi 8,2% den 12,9% ye revize edildi.

Açıklamaya göre; Küresel emtia fiyatlarında ki güçlü artış enflasyondaki yükselme için ana belirleyici oldu. Özellikle arz yönlü unsurlar, enflasyondaki olumsuz görünümü devam ettirecek gibi görünüyor. 

Sunumdan anlaşılan o ki,  TCMB liralaşma stratejisine oldukça fazla güven var ve tüm odak bu yöndetoplanıyor. Ayrıca yakında TL cinsi kıymetler teminat olarak kullanılabilecek ve fonlama yapısında talebi de artırıcı ek adımlar atılacak gibi görünüyor.

Şimdi bir soru;

“Politika faizinden daha aşağıda bir fonlama maliyeti, enflasyon ile mücadelede nasıl bir etki yaratacak?..” Enflasyon ile mücadeleye ters görülmüyor mu acaba bu durum? Cevap sizde …

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu sunumundan satır başları,

  • Enflasyon şuan en önemli sorun ve fiyat istikrarı yakın zamanda sağlanacak. (Bu bir bakıma müjde vermek aslında…)
  • Mayıs ayından sonra enflasyonda gerileme başlayacak. (Yani, Mayıs ayı tepe noktası olarak görülüyor. )
  • Ukrayna-Rusya çatışması ile arz ve tedarik sorunları global anlamda henüz düzelme eğilimine girmediği gibi büyüme beklentileri gerilemeye devam ediyor.
  • Dünya çapında yükselen bir enflasyon var.
  • Türkiye genelinde ekonomik faaliyetlerde düzelme eğilimi devam ediyor. Bu düzelmeye Özellikle sanayi ve hizmet sektörü katkısı büyük. Yatırım harcamaları artıyor ve önümüzdeki dönemde istihdam artışı devamını da görebileceğiz.
  • “Miktar bazında” ihracatımızın ithalata oranla belirgin şekilde iyileştiği görülüyor. Rusya’ ya ve Ukrayna’ ya ihracat azalırken Avrupa Birliğine(AB) ihracat artışı var ve bu  kayıpları telafi ediyor.

                Peki;

Liralaşma Stratejisi nedir? Adından da anlaşılacağı gibi TL kullanımını önceleyen bir strateji ve “Türkiye Ekonomi Modeli” olarak adlandırılan yeni politikanın içerisindeki önemli unsurlardan biri olarak tanımlanıyor. Doların para piyasaları içerisindeki baskınlığını azaltmaya yönelik adımlar, yeni finansal ürünler, Kur korumalı mevduat benzeri yeni uygulamalar, teminat çeşitlendirmeleri, reeskont kredileri, swap anlaşmaları vb. uygulamaları içerisinde barındırıyor bu strateji.

                Netice itibariyle TCMB gerçekçi bir adım atarak enflasyon beklentisini yükseltti. Fakat bana göre bu adım gerçekçi olsa da fazlasıyla iyimser görünüyor. Açıkçası piyasa beklentisinden oldukça uzak bir açıklama oldu, zira piyasada 55%-60% aralığında bir yıl sonu beklentisi hakim. 

                Bakınız;

                TCMB faiz artışı beklentisi neredeyse sıfıra geldi. Doğrudan para politikaları uygulanmıyor ve artık neredeyse böyle bir beklenti de kalmadı. Küresel düzeyde fiyatlar genel seviyesindeki yükseliş devam ediyor. Özellikle enerji fiyatlarındaki artış eğilimi henüz gerilemedi. Bununla birlikte içeride sorunlar derinleşiyor. Fiyatlamada ki bozulmalar ile vatandaş yüksek fiyatlar altında ezilmeye başladı ki bu, yakın bir zamanda ücret artışları beklentimi artırıyor. Tüm bu unsurlar ile birlikte ücretlerde ki yeniden düzenlemede enflasyonu artırıcı etki yapacaktır. Ayrıca ben, TCMB nin yıl sonu enflasyon beklentisini fazlasıyla iyimser buldum ve ilerleyen dönemde beklentide yeniden yukarı yönlü bir revizyon olacağını düşünüyorum. Bunun yanında, beklentim ekstra bir durum olmaz ise Mayıs ayından ziyade Eylül-Ekim aylarında enflasyonun zirvesini göreceğimiz yönünde. 

                Gerçekten zor zamanlardan geçiyoruz.

                Sağlıcakla Kalınız.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER