Kütahya’mızın iki bacasız fabrikası var. Biri Dumlupınar Üniversitemiz, diğeri de Sağlık Bilimleri Üniversitemiz. Her ikisinde binlerce öğrenci var. Bırakın eğitim ve öğretimlerini bir yana Kütahya’nın sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmesinde büyük rol oynuyorlar. Her ikisinin de saygıdeğer rektörleri, kaliteli profesörleri, doçentleri ve personeli var. Bu defa KDPÜ Mühendislik Fakültesi Üyesi Prof. Dr. Oktay Şahbaz öncülüğünde mühendislik fakültesi tarafından AB Merkezi Ajans’a sunulan iki proje kabul görmüş. Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü (DPÜ BAP) tarafından geliştirilerek başlanılan proje yazım ve uygulama süreçlerinin sonunda Merkezi Ajans’a sunulan EMİNReM (101082621) ve (STRIM 101083272) projeleri, madencilik ile ilgili alanlarda geliştirilecek lisansüstü eğitim modüllerini içeriyormuş.
İki projenin de eşgüdümcüsü olan Prof. Dr. Oktay Şahbaz, madencilik alanında kabul gören bu projeler sayesinde, yıllar süren çalışmaların meyvelerini toplamaya başladıklarını vurgulamış. Prof. Dr. Şahbaz, diyor ki: “Böylece DPÜ cevher hazırlama, madencilik, risk değerlendirme, çevreci uygulamalar ve ilgili alanlarda uluslararası standartların oluşturulması ve yaygınlaştırılmasında önemli bir rol de üstlenmiş oluyor. Yıllar süren çalışmaların sonucu olarak bu noktaya geldik EMİNReM Projesi’nin geliştirilmesinde emeği olan Doç. Dr. Vasyi Mamray ve Öğr. Gör. Vehbi Onur Demirciler’e, STRIM Projesi’nin geliştirilmesi sırasında emeği geçen Prof. Dr. Joao Santos Baptista, Adeeb Sidani, Prof. Dr. Cengiz Karagüzel ve Prof. Dr. Samir Afifi ve bu süreçlere katkıları olan Öğr. Gör. Elmas Dönmez’i de anmadan geçemem. Kendilerine teşekkürü bir borç biliyorum.”
DPÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Karagüzel de konuşmuş: “Ülkemizin bu tip projelerde yer alabilmek adına ciddi bütçeleri AB Havuzu’na verdiğini ve ilk defa tüm AB’nin tüm ortak havuzundan bütçe alınmasının büyük bir başarı olduğuna inanıyorum” demiş ve proje ekibini kutlamış. DPÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr Hasan Göçmez de mutluluğunu dile getirmiş. O da: “Üniversitemiz tarihinde ilk defa merkezi proje başlığından Türkiye’ye fon getirilmiştir. Türkiye Ulusal Ajansı’nın özellikle merkezi projelerinden fon almak hem de çok zor hem de çok önemli olduğunu söyleyebilirim. Bunu ülkemizde çok az üniversitemiz gerçekleştirebilmiştir. Bunun üniversitemiz için değerli olduğunu ifade etmek isterim. Projede görev alan tüm arkadaşlarımı DPÜ’ye kazandırdıkları bu başarıları için gönülden kutluyorum.”
Son olarak sayın üniversite rektörü, değerli hocamız Prof. Dr. Kazım Uysal’a bir kulak verelim mi? O da şunları söylemiş: “Üniversitemizin aldığı destekten son derece mutluyum. Bu projelerin, kabul edilmeleri, ilk olması hasebiyle değerlidir, anlamlıdır, gurur vericidir. Bunun mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Kütahya’mızı taçlandırdık. Bundan sonra kimse bizi tutamaz. Önümüzdeki engelleri bir bir geçeceğiz. Yeni hedefimiz; DPÜ olarak bu yönde çalışmaları desteklemeyi sürdürmektir. Söz konusu her iki projeye emek veren arkadaşlarımı gönülden kutluyorum.”
Ben de Kütahya basınının naçizane bir parçası olarak bu güzel projeler nedeniyle DPÜ Sayın Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal’ın şahsında değerli bilim insanlarımızı kutluyorum. İyi ki varsınız. Bu arada hatırlatmakta fayda gördüm; TBMM Bütçe Görüşmelerinde DPÜ ve SBÜ’nün 2023 yılı ödenekleri belli olmuştu. DPÜ’nün 874 milyon 260 bin TL, SBÜ’nün de 347 milyon 221 bin TL olarak kabul edilmişti. Bu, Sayın Milletvekilimiz Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili İshak Gazel tarafından duyurulmuştu. Hayırlı olsun.