Yeni bir araştırma, aşırı miktarda kırmızı et tüketmenin beyin sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve bunama ile bilişsel gerileme riskinin artmasına yol açabileceğini gösteriyor. ABD'deki Mass General Brigham sağlık sistemi, Harvard Üniversitesi ve MIT'nin ortaklaşa yürüttüğü çalışma, 1980-2018 yılları arasında binlerce kişiden elde edilen verilerle kırmızı et tüketiminin beyin üzerindeki etkilerini inceledi.
Araştırma, işlenmiş kırmızı etin, bir porsiyon başına bilişsel yaşlanmayı yaklaşık 1,6 yıl hızlandırdığını ortaya koydu. Ayrıca, işlenmiş etin kuruyemiş ve baklagillerle değiştirilmesinin demans riskinde yüzde 19, bilişsel gerileme riskinde ise yüzde 21 azalmayla ilişkili olduğu hesaplandı.
BİLİŞSEL SAĞLIK BESLENMEYLE DOĞRUDAN BAĞLANTILI
Çalışmanın başyazarı Daniel Wang, beslenme kılavuzlarının genellikle kalp hastalıkları ve diyabet gibi hastalıkları hedef almasına karşın, bilişsel sağlık konusunun genellikle göz ardı edildiğini belirtti. Wang, "Sonuçlarımızın, diyet ve beyin sağlığı arasındaki bağlantıya daha fazla dikkat çekmesini umuyoruz," dedi.
Ancak, araştırmanın gözlemsel olduğuna dikkat çeken uzmanlar, kırmızı etin doğrudan bilişsel gerilemeyi hızlandırıp hızlandırmadığını kesin olarak belirlemenin zor olduğunu vurguladı.
Çalışmanın yazarları, kırmızı et tüketiminin azaltılmasını ve yerine sağlıklı alternatiflerin, örneğin kuruyemiş ve baklagillerin eklenmesini öneriyor. Ayrıca, EAT ve Lancet dergisi tarafından yayınlanan bir özet, insanların haftada 98 gramdan fazla kırmızı et tüketmemesini tavsiye ediyor.