Uzman Prof. Dr. Sinem İliaz, uyku apnesinin yalnızca uyku kalitesini etkilemekle kalmayıp, Alzheimer ve diğer demans türlerinin gelişimini hızlandırabileceğini belirtti. İliaz, tedavi edilmezse uyku apnesinin ciddi nörolojik hastalıklara yol açabileceğini de vurguladı.
UYKU APNESİ VE BEYİN SAĞLIĞINA ETKİSİ
Prof. Dr. İliaz, uyku apnesi sırasında solunum durmasının beynin oksijen alımını engellediğini ve bunun hafıza ve öğrenmeden sorumlu olan hipokampusta değişikliklere neden olduğunu ifade etti. Beyaz madde kaybı ve hipokampal büyüme, Alzheimer gibi hastalıkların gelişimini hızlandırabiliyor.
Uyku apnesinin yalnızca nörolojik hastalıklarla sınırlı olmadığını belirten İliaz, bunun yanında yüksek tansiyon, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi ciddi sağlık problemlerine de yol açabileceğini açıkladı.
TEDAVİ İLE HAYAT KALİTESİNİ ARTIRIN
Prof. Dr. Sinem İliaz, uyku apnesinin tedavi edilmesinin sadece uyku kalitesini artırmakla kalmayıp, ilerleyici beyin hastalıklarının önlenmesine de yardımcı olacağını söyledi. Uyku apnesinin en yaygın belirtileri arasında gece horlaması, aşırı gündüz uykululuğu, gece nefes durması ve sabah yorgun uyanma bulunuyor. Bu belirtiler, hem yaşam kalitesini hem de iş ve sosyal hayatı olumsuz etkileyebilir.