Türkiye, ocak-eylül döneminde 121 ülkeye 197 bin 692 ton turşu ihraç ederek 301 milyon 675 bin dolar gelir elde etti. Geçen yılın aynı döneminde 300 milyon 973 bin dolar olan ihracat geliri, bu yıl artış gösterdi.
Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, ihracatta en fazla gelir 129 milyon 551 bin dolarla biber turşularından sağlandı. Hıyar ve kornişon turşuları ise 129 milyon 87 bin dolarla ikinci sırada yer aldı. Bu iki ürün, toplam turşu ihracatının yaklaşık yüzde 86'sını oluşturdu.
TURŞU İHRACATINDA ALMANYA İLK SIRADA
Türkiye'nin turşu ihracatında Almanya, 56 milyon dolarla ilk sırada yer aldı. Almanya'yı 32 milyon 724 bin dolarla ABD, 29 milyon 118 bin dolarla Hollanda, 27 milyon 379 bin dolarla İngiltere ve 13 milyon 95 bin dolarla İspanya takip etti.
Rusya, Fransa ve Bulgaristan'a yapılan turşu ihracatında da artış kaydedildi.
Türkiye Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye'de yetiştirilen sebzelerin çeşitli ürünlere dönüştürülerek ülke ekonomisine katkı sağladığını belirtti.
Uçak, turşunun tarımsal üretime değer kattığını ve ihracat yoluyla ülkeye döviz kazandırdığını ifade ederek mevcut pazarlardaki konumun güçlendirilmesi ve yeni ülkelerde Türk turşusuna yer açılması hedefini dile getirdi.

İHRACATIN YÜZDE 75'İ EGE'DEN
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Elçiboğa, Türkiye'nin 9 yıldır dünyanın en büyük turşu üreticisi olduğunu belirtti.
Türk turşusunun dünya pazarında giderek daha fazla yer bulduğunu ifade eden Elçiboğa, ürünlerin fast food zincirlerinde kullanıldığını ve Avrupa Birliği ülkelerinde hızlı tüketim ürünü olarak değerlendirildiğini söyledi.
Elçiboğa, Türkiye'nin turşu üretiminde önemli bir tecrübeye sahip olduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu:
“Bu dönemde 302 milyon dolara yakın bir ihracatımız söz konusu. Bu ihracatın yüzde 75'i Ege'den gerçekleştiriliyor.”
YIL SONU HEDEFİ 500 MİLYON DOLAR
Türkiye'nin tarımsal üretim potansiyeline ve sektördeki emeğe dikkati çeken Elçiboğa, turşunun işlenerek kavanozlarda ihraç edilmesinin ürüne katma değer sağladığını belirtti.
Elçiboğa, yıl sonu itibarıyla turşu ihracatında hedeflerinin 500 milyon dolara ulaşmak olduğunu kaydetti.




