Suriye İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Nureddin el-Baba, Süveyda il merkezinde meydana gelen silahlı çatışmaların sona erdiğini açıkladı. Baba, sosyal medya platformu Telegram üzerinden yaptığı duyuruda, bakanlığın ateşkesin sağlanması için yoğun diplomatik ve yerel çaba yürüttüğünü belirtti.

Açıklamaya göre, İçişleri Bakanlığına bağlı güvenlik güçleri kentin kuzey ve batı bölgelerine konuşlandırıldı. Baba, Süveyda'nın tamamen aşiret savaşçılarından arındırıldığını da ifade etti.

Aşiret temsilcileri şehirden çekildiklerini duyurdu

Suriye’nin güneyinde yer alan Süveyda ilindeki aşiret ve kabile temsilcileri, ortak bir yazılı açıklama yayımlayarak ateşkese uyacaklarını ve silahlı unsurlarını kent dışına çektiklerini bildirdi.

Açıklamada, "Süveyda’daki tüm kabile ve aşiret mensuplarıyla yapılan istişarelerin ardından, ateşkes kararına uyarak, aklıselimi öncelemek ve devletin yetkili kurumlarının güvenlik ve istikrarı sağlama görevini yerine getirmesine fırsat tanımak amacıyla, tüm kabile ve aşiret mensubu savaşçılarımızı Süveyda kentinin dışına çıkardığımızı ilan ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

Kütahya’da şehir içi ulaşıma zamda son gelişme
Kütahya’da şehir içi ulaşıma zamda son gelişme
İçeriği Görüntüle

Olası ihlallere karşı uyarı yapıldı

Yayımlanan açıklamada, ateşkes anlaşmasının geleceğine dair net mesajlar da verildi. Özellikle yasa dışı grupların ateşkesi ihlal etmesi durumunda, bu tür girişimlere sert yanıt verileceği belirtildi.

“Yasa dışı gruplar tarafından anlaşmanın ihlal edilmesi durumunda, Suriyeli kabileler ve aşiretler tarafından sert şekilde karşılık verilecektir.” denilen açıklama, Süveyda’da yeniden tansiyonun yükselmesini önleme amacı taşıyor.

Bölgedeki gelişmeler izleniyor

Süveyda’daki gelişmeler, ülke genelinde çatışmasızlık sürecinin sürdürülebilirliği açısından yakından takip ediliyor. İçişleri Bakanlığı’nın bölgeye ek güvenlik önlemleri alması ve yerel halkla temaslarını artırması bekleniyor. Ateşkesin kalıcı olup olmayacağı ise önümüzdeki günlerdeki gelişmelere bağlı olarak netlik kazanacak.

Kaynak: AA