Yapay zeka destekli sistem, hastalığın seyrini önceden tahmin etmeyi amaçlıyor
Geliştirilen sistemle hastalara ait veriler sanal ortamda analiz edilerek kişiye özel tanı ve tedavi planlaması yapılması hedefleniyor.
OMÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi öncülüğünde yürütülen projede, hastaların MR, EEG, ses ve yürüme verileri yapay zekaya öğretilerek sanal hasta modelleri oluşturuluyor.
HASTALIĞIN SEYRİ ÖNCEDEN TAHMİN EDİLEBİLECEK
"Dijital ikiz" teknolojisi sayesinde MS, Alzheimer, Parkinson, epilepsi ve beyin damar hastalıklarının gelecekte nasıl ilerleyebileceğinin önceden tahmin edilmesi amaçlanıyor.
Prof. Dr. Murat Terzi, erken teşhisin nörolojik hastalıklarda büyük önem taşıdığını belirterek, yapay zeka ve dijital teknolojilerin doğru tanı ve tedavi sürecine önemli katkı sağlayacağını söyledi.
HASTALARIN TÜM VERİLERİ BİR ARAYA GETİRİLİYOR
Projede hastalara ait MR, EEG, EMG, beyin tomografisi, ses kayıtları ve yürüme analizleri tek bir veri tabanında toplanıyor.
Bu verilerin yapay zeka tarafından analiz edilmesiyle hastalığın ilerleyişi öngörülerek en uygun tedavi yönteminin belirlenmesi hedefleniyor.
YAPAY ZEKA DOKTORLARA DESTEK SAĞLAYACAK
Prof. Dr. Terzi, yüzlerce hastanın klinik verilerinin makineye öğretilmeye devam edildiğini belirterek, gelecekte yapay zekanın doktorların karar verme süreçlerini destekleyen önemli bir yardımcı olacağını ifade etti.
Robotik sağlık teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte bu sistemlerin sağlık profesyonellerine daha doğru tanı koyma ve tedavi planlama konusunda katkı sağlayacağını vurguladı.
ÇALIŞMALAR ÜÇ YILDIR DEVAM EDİYOR
OMÜ'de yaklaşık üç yıldır sürdürülen proje, hem Türkiye'deki destekleyici kuruluşlar hem de uluslararası platformlar tarafından destekleniyor.
Araştırmacılar, geliştirilen "dijital ikiz" teknolojisinin ilerleyen dönemde nörolojik hastalıkların kişiye özel tedavisinde önemli bir rol üstlenmesini hedefliyor.




