Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Merkez Bankası’ndan dolar ve enflasyon tahmini değişikliği

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 71 katılımcıyla gerçekleştirdiği aralık ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayımladı. Anket sonuçlarına göre, önemli ekonomik göstergelerde beklenen değişiklikler dikkat çekiyor.

Dolar/TL ve TÜFE Beklentileri

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, yıl sonu dolar/TL beklentisi 29,6229 olarak belirlendi. Geçen anket dönemine kıyasla, katılımcıların cari yıl sonu TÜFE beklentisi ise bir önceki yüzde 67,23 seviyesinden yüzde 65,39’a geriledi.

Aralık ayı TÜFE artışı beklentisi de geçen ay yüzde 3,57 iken, bu dönemde yüzde 3,26’ya düştü.

Dolar/TL Gelecek Beklentisi ve Diğer Öngörüler

Ankete katılanlar arasında 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi 38,62’den 39,4590’a yükselirken, cari işlemler açığı beklentisi bir önceki döneme paralel olarak 45,8 milyar dolara çıktı.

Gelecek yıl için cari işlemler açığı beklentisi ise 34,3 milyar dolar olarak öngörüldü. Cari yıl için Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) artış beklentisi yüzde 4,1’den yüzde 4,2’ye yükselirken, gelecek yıl büyüme beklentisi yüzde 3,3 seviyesinde sabit kaldı.

Politika Faizi Beklentileri

TCMB’nin politika faizine ilişkin beklentiler de öne çıkıyor. Cari ay sonuna yönelik politika faizi beklentisi yüzde 42,50 olarak belirlenirken, 3 ay sonrasına yönelik beklentiler ise yüzde 43,76 seviyesinde bulunuyor. 12 ay sonrası için politika faizi beklentisi ise yüzde 36,65 düzeyinde oluştu.

Bu sonuçlar, piyasa katılımcılarının ekonomik göstergelerdeki değişimleri nasıl değerlendirdiklerini gösteriyor. TCMB’nin düzenli olarak gerçekleştirdiği bu anketler, ekonomik tahminlerdeki güncellemeleri takip etmek isteyenler için önemli bir kaynak oluşturuyor.