Kim: “Rusya'nın adımlarını koşulsuz destekliyoruz”
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ikinci stratejik temaslar kapsamında ülkesini ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Ukrayna krizi masaya yatırıldı.
Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı'nın (KCNA) aktardığına göre Kim, Moskova'nın Ukrayna’daki “krizin temel nedenlerine” yönelik attığı tüm adımları koşulsuz desteklemeye ve teşvik etmeye hazır olduklarını söyledi. Kim ayrıca, iki ülkenin stratejik meselelerde ortak düşünceye sahip olduğunu ve ilişkilerin daha da güçlendirilmesi yönünde kararlı olduklarını ifade etti.
Tatbikatlara tepki: Gerilimi artırıyor
Görüşmenin hemen ardından, Kuzey Kore Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD, Japonya ve Güney Kore'nin ortak hava tatbikatlarına sert tepki gösterildi. Bu tatbikatların, Kore Yarımadası ve çevresinde askeri gerilimi tırmandıran başlıca unsurlar olduğu belirtildi.
Öte yandan, Güney Kore Savunma İstihbarat Ajansı (DIA), Kuzey Kore’nin Rusya’ya şu ana kadar yaklaşık 28 bin konteyner dolusu silah ve top mermisi gönderdiğini ileri sürdü. Bu iddia, iki ülke arasındaki askeri iş birliğinin ulaştığı boyutu gözler önüne serdi.
Stratejik ortaklık genişliyor
Kim Jong-un ve Lavrov’un görüşmesi, sadece Ukrayna kriziyle sınırlı kalmadı. Taraflar, mevcut askeri, ekonomik ve diplomatik ilişkilerin geleceği üzerine de fikir alışverişinde bulundu. Görüşme, Kuzey Kore ile Rusya arasında giderek derinleşen stratejik ortaklık açısından kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.





