Merkez bankalarının faiz artışları enflasyonla mücadelede önemli bir rol oynamaya devam ediyor. İş gücü piyasasındaki gücün devamı karar alma süreçlerini etkiliyor. Fed, faizleri yüzde 5,25-5,50 aralığında tuttu ve enflasyonu hedeflemeye kararlı olduklarını belirtti. Ancak, para politikasının yeterince kısıtlayıcı olup olmadığı hala net değil.

ABD'de ekonomik veriler bazı zayıflıklar gösteriyor, istihdam artışı beklentilerin altında kaldı ve işsizlik oranı yükseldi. ABD Hazine Bakanlığı, borçlanma tahminini düşürdü ve tahvil faizleri düşüş yaşadı.

ABD ile İsrail-Filistin çatışması da piyasaları etkiliyor. Emtia fiyatları dalgalı bir seyir izliyor; petrol fiyatları düşerken altın fiyatları hafif bir düşüş gösterdi.

Avrupa'da enflasyon yavaşlıyor ve ekonomik aktivite beklentilerin üzerinde gerçekleşiyor. İngiltere Merkez Bankası (BoE), faiz oranlarını sabit tutarken enflasyonla mücadeleyi sürdürüyor.

ABD'nin en çok borçlu olduğu 20 ülke açıklandı
ABD'nin en çok borçlu olduğu 20 ülke açıklandı
İçeriği Görüntüle

Asya piyasalarında ise merkez bankalarının faiz artışlarının sona yaklaştığı beklentisi olumlu bir hava yaratıyor. Japonya'da Merkez Bankası (BoJ) tahvil faizleriyle ilgili değişiklikler yaptı.

Türkiye'de BIST 100 endeksi hafif bir düşüş yaşadı, ancak dolar/TL kuru yükseldi. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını belirtti.

Önümüzdeki hafta, ekonomik veriler ve merkez bankalarının açıklamaları takip edilmeye devam edecek.

Muhabir: Eray Özden Akça