Gaziantep’te yaşayan ve kas erimesi hastalığıyla mücadele eden Hasan Hüseyin Bademoğlu, kurucu başkanlığını yaptığı Dünya Engelsiz Kahramanlar Derneği aracılığıyla 8 yıldır engelli bireylerin hayatına dokunuyor. Yaklaşık 24 yıl önce Limb Girdle Musküler Distrofi (LGMD) tanısı konulan Bademoğlu, zamanla hareket kabiliyetini kaybetti ve iki yıl boyunca yatağa bağımlı yaşamak zorunda kaldı.

Ancak bir komşusunun girişimiyle temin edilen akülü sandalye, onun hayatını değiştirdi. Yeniden sokağa çıkmaya ve topluma karışmaya başlayan Bademoğlu, yaşadığı zorlukları aşarken yalnız olmadığını fark etti. Bu farkındalık, onu kendisi gibi engelli bireylerle birlikte bir dernek kurmaya teşvik etti.

"BİZİ EN İYİ BİZDEN OLAN ANLAR"

2017 yılında 20 arkadaşıyla birlikte Dünya Engelsiz Kahramanlar Derneği’ni kuran Bademoğlu, derneğin temel amacının engellilere doğrudan destek sunmak olduğunu ifade etti. “Dernek başkanının engelli biri olması gerektiğini savunuyoruz çünkü bizi bizden başka kimse anlayamaz” diyen Bademoğlu, bu anlayışla yola çıktıklarını vurguladı.

Dernek, şimdiye kadar birçok sosyal sorumluluk projesine imza attı. Akülü sandalye dağıtımı, erişilebilirlik farkındalığı ve bireysel destekler gibi çalışmalarla yaklaşık 200 üyeye hizmet veriliyor. Özellikle boccia sporuna ağırlık verdiklerini belirten Bademoğlu, sporun hem fiziksel hem de psikolojik olarak büyük katkı sağladığını söyledi.

Haftalık burç yorumları 7-13 Temmuz 2025
Haftalık burç yorumları 7-13 Temmuz 2025
İçeriği Görüntüle

Engellilere Umut Oluyor Kendi Derneğinde Yoldaşlık Ediyor (3)

"ÖN YARGILAR EN BÜYÜK ENGEL"

Günlük yaşamda karşılaştıkları en büyük zorluklardan birinin toplumsal ön yargılar olduğunu belirten Bademoğlu, “Bazen alışveriş merkezlerinde engelli rampalarına araç park edilmiş oluyor. Engelli girişi olmayan yerler de hâlâ çok fazla. Bu fiziksel engellerin yanında bir de bakışlarla gelen engellerle mücadele ediyoruz” dedi.

Engellilerin topluma entegre olabilmesi için sadece yardım değil, anlayış ve farkındalığın da şart olduğunu vurgulayan Bademoğlu, herkesin daha duyarlı olmasını istedi. “Engelli olmak hayatı bırakmak değil, mücadeleye farklı bir pencereden devam etmektir” diyerek sözlerini tamamladı.

Engellilere Umut Oluyor Kendi Derneğinde Yoldaşlık Ediyor (2)

Kaynak: AA