ABD’de yapılan bir araştırma, insan vücudunda anıların sadece beyinde değil, farklı organlarda da saklanabileceğine dair ilginç sonuçlar ortaya koydu. Bilim insanları, hafıza ve anıların depolanma sürecinde beynin dışında bazı organların da rol oynadığını belirledi.

Beynin Yanında Başka Organlar da Anı Saklıyor

Araştırmada, anıların saklanması için gerekli olan ‘nörotransmitter’ adlı kimyasal maddelerin sinir ve böbrek dokularında da benzer tepkiler verdiği gözlemlendi. Uzmanlar, böbrek ve sinir hücrelerini kimyasal uyarıcılara maruz bırakarak, bu hücrelerin de beyin hücrelerine benzer bir şekilde anı saklayabilen özellikler gösterdiğini keşfetti.

Kış aylarına özel vitamin rehberi Kış aylarına özel vitamin rehberi

Hücrelerin Anı Depolama Yöntemi

Araştırmacılar, örnek alınan hücreleri özel bir teknikle gözlemleyerek, anı depolama sürecinde aktif olan genlerin tepkilerini izledi. Bu süreçte hücreler, belirli kimyasal uyarılara yanıt verdiğinde parlayan bir protein üreterek anı saklayan genin aktif hale geldiğini gösterdi. Çalışmalar sonucunda, bu özelliklerin sadece beyinde değil, sinir dokusu ve böbrekteki hücrelerde de olduğu tespit edildi.

Tıp Dünyası İçin Yeni Tedavi Yolları Sunuyor

Bu araştırma, hafıza ile ilgili sağlık sorunlarına yeni bir bakış açısı getiriyor. Araştırmayı yöneten Dr. Nikolay Kukushkin, vücuttaki bazı hücrelerin de beyinde olduğu gibi anı saklama yeteneği olduğunu ifade ederek, bunun hafıza kaybı veya öğrenme sorunlarına yönelik tedavi yöntemlerinde yeni olanaklar sağlayabileceğini belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ