Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Huban Atilla, ekran kullanım sürelerinin artmasıyla göz sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerin giderek arttığını belirtti. Atilla, Antalya’da düzenlenen 58. Ulusal Kongre kapsamında yaptığı açıklamada, ekranların hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini ve ekran kullanım yaşının hızla düştüğünü ifade etti.
Atilla, özellikle çocuklarda göz kuruluğu ve şaşılık riskinin önemli ölçüde yükseldiğine dikkat çekerek, "Okullarda tablet kullanımı yaygınlaşıyor, aileler ise çocuklarını yemek yemeye teşvik etmek için telefon ya da tablet kullanıyor. Bu durum ekran kullanım yaşını daha da aşağı çekiyor." dedi.
UZUN SÜRELİ EKRAN KULLANIMI MİYOP VE ŞAŞILIK RİSKİNİ ARTIRIYOR
Atilla, uzun süre yakından ekrana bakmanın çocuklarda miyop ve göz kayması riskini artırdığına işaret etti. Gece karanlıkta tablet veya telefon kullanmanın göz sağlığı üzerindeki etkisini vurgulayan Atilla, şunları söyledi:
"Çocuklar, ışıklı ekranlara çok yakından bakıyor. Bu durum, gözlerde net görüntüyü bozarak miyop vakalarını artırıyor. Eğer gözlük ihtiyacı fark edilmemişse ve uzun süre ekrana bakılıyorsa gözde kayma, yani şaşılık tetiklenebiliyor. Özellikle pandemi döneminde artan çevrim içi dersler ve eğlence amaçlı ekran kullanımı, göz içe kaymalarında artışa neden oldu."
GÖZ KURULUĞU KÜÇÜK YAŞLARA İNDİ
Göz kuruluğunun toplum genelinde artan bir sorun olduğunu ifade eden Atilla, tablet veya telefon kullanımının bu durumu daha da tetiklediğini belirtti. Az göz kırpmanın gözyaşı dağılımını bozduğunu ve göz kuruluğu belirtilerine neden olduğunu söyleyen Atilla, "Eskiden göz kuruluğu erişkinlerin sorunu iken, şimdi 6-7 yaşındaki çocuklarda bile sıkça görülmeye başlandı. Erken tanı ve tedaviyle bu sorun ilerlemeden çözülebilir." diye konuştu.
Göz sağlığını korumak için ekranlara uygun mesafeden bakılması gerektiğini vurgulayan Atilla, aileleri çocuklarının ekran kullanımını kontrol etmeleri konusunda uyardı.