Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KÜTAHYA’DA ETKİN YÜRÜTÜLÜYOR”

Bağımlılıkla mücadelenin Kütahya’da etkin

Bağımlılıkla mücadelenin Kütahya’da etkin yürütüldüğünü ve olması gereken kurumsal organizasyonun mevcut olduğuna dikkat çeken Vali Çelik: “Bağımlılıktan kurtulmak isteyen bireyler ve aileler, il merkezimizde Kütahya Merkez Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde hizmet veren Merkez Sağlıklı Hayat Merkezi ve Yeşilay Danışmanlık Merkezinden yüz yüze destek alabilirler” dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı düzenlenen, ‘Ben olsaydım’ temalı bağımlılıkla mücadele çalıştayı Kütahya’da, Vali Ali Çelik’in katılımıyla KUTSO’da yapıldı.  Madde bağımlılığı hakkında farkındalık kazandırılması amacıyla Kütahya Valiliği himayesinde, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen çalıştayda; alkol, tütün, uyuşturucu ve davranış bağımlılıklarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

 “BAĞIMLILIK, HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR”

 Vali Ali Çelik, bağımlılığın toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Toplumsal gelişim ve dinamiğin gençler üzerinden kurgulanacağına dikkat çeken Vali Çelik, “Hayatın bir sonraki aşamasını zihinsel ve bedensel sağlıklı olarak devam ettirdiğimiz takdirde daha iyi bir geleceği kucaklayacağımız konusunda tereddüdümüz yok” dedi.

 “AHLAK DEĞİL, SAĞLIK SORUNU”

 Yalnızlığın bağımlılığa ittiğini belirten Vali Çelik, “Bağımlılıkları bir ahlak meselesinin ötesinde, bir sağlık sorunu olduğunu kabul etmek gerekiyor. Hem bireyin hem kamusal sorumluluk üstlenen bizlerin, hem de sivil toplum örgütlerinin ortak bir meselesidir” dedi.

 “TOPYEKÛN İRADE TERCİH DEĞİL ZORUNLULUKTUR”

 Sorunun büyüklüğünün farkındalığının toplumun her bireyinde, kurumsal organizasyonunda olması gerektiğinin altını çizen Vali Çelik, “Madde bağımlılığı ile mücadelede ana unsur, uyuşturucu maddeye ulaşılabilirliğin engellenmesidir. Arz yönlü çalışmalar kolluk birimleri tarafından yoğun şekilde takip edilirken talebi ortadan kaldırmak için gereken iradenin toplumun tüm kesimlerine ait olduğu hepimiz tarafından net bir şekilde bilinmeli. Bağımlılıkların sadece kolluk birimlerimizin görev alanıymış gibi onların yapacağı mücadeleyle önlenebileceği yanılgısı var, bu mümkün değil. Topyekûn seferberlik iradesi bir tercihin ötesinde zorunluluktur. Toplumsal sağlığın korunması hepimiziN görev alanının ana temasını oluşturuyor. Görev hepimize ait duygusunu geliştirebilirsek mücadele edebiliriz” diye konuştu.

“ORTAK KARAR ALMA VE BERABER ÇALIŞMAYI ZORUNLU KILIYOR”

Bağımlılıklarla mücadele kavramının toplumun her kesimini ilgilendiren, devletin kurumsal organizasyonuyla, bireysel yapının ve sivil toplum örgütlerinin ortak karar alması ve beraber çalışmasını zorunlu kılan bir olgu olduğunu aktaran Vali Çelik, paydaşların tamamının bir arada bulunmasının önemine dikkat çekti.

“KÜTAHYA’DA KURUMSAL ORGANİZASYON VAR”

Bağımlılıkla mücadelenin Kütahya’da etkin yürütüldüğünü ve olması gereken kurumsal organizasyonun mevcut olduğuna dikkat çeken Vali Çelik şöyle konuştu: “Bağımlılıktan kurtulmak isteyen bireyler ve aileler, il merkezimizde Kütahya Merkez Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde hizmet veren Merkez Sağlıklı Hayat Merkezi ve Yeşilay Danışmanlık Merkezinden; Gediz, Simav ve Tavşanlı ilçelerimizde ise Sağlıklı Hayat Merkezlerinden yüz yüze destek alabilirler. Ayrıca ALO 191 Uyuşturucu ile Danışma ve Mücadele Destek Hattı ile de danışma hizmetinden faydalanabilirler. Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Ayaktan AMATEM birimimiz var. Birimden 197 hasta 793 muayene başvurusu yaparak, 61 denetimli serbestliğe tabi vatandaşımız 85 muayene başvurusu yaparak hizmet aldı. 2021 yılında Bağımlılık Danışmanlık Merkezimiz 90 bireye danışmanlık hizmeti verdi ve bu kişilerin takipleri devam ediyor. Kütahya Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) tarafından bağımlı 135 bireye hem arınma hem de maddeyi bırakma sürecinde ücretsiz psikolojik ve sosyal destek hizmeti verilmiş, takipleri devam etmektedir. Kütahya Belediyesi bünyesinde Uyuşturucu İle Mücadele Merkezi (UMER) madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında bağımlı ve bağımlı yakınlarına motivasyonel görüşmeler yapılmıştır ve bu kapsamda 25 kişiye ulaşılmıştır.”