Türkiye'de inşaat sektöründeki hareketlilik, 2026 yılının ilk çeyreğine ilişkin yapı izin istatistiklerine yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ocak-mart döneminde yapı ruhsatı verilen bina, daire ve toplam inşaat alanında önemli artışlar kaydedildi. Özellikle daire sayısında ulaşılan seviye, son dokuz yılın en yüksek ilk çeyrek verisi olarak kayıtlara geçti.

DAİRE SAYISINDA YÜZDE 37'LİK ARTIŞ YAŞANDI

TÜİK'in açıkladığı verilere göre yılın ilk üç ayında yapı ruhsatı verilen daire sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 artarak 232 bin 252'ye yükseldi.

Bu rakam, 2017 yılından bu yana ocak-mart dönemlerinde kaydedilen en yüksek daire sayısı olurken, konut üretiminde yeniden güçlü bir ivme yakalandığını ortaya koydu.

BİNA SAYISI DA SON BEŞ YILIN ZİRVESİNE ULAŞTI

İlk çeyrek verilerinde yalnızca daire sayısı değil, yapı ruhsatı verilen bina sayısında da dikkat çekici artış görüldü. Yıllık bazda yüzde 19,6 yükselen bina sayısı 34 bin 579 olarak kaydedildi.

Toplam yapı yüzölçümü ise yüzde 26,1 artış göstererek 44 milyon 406 bin 211 metrekareye ulaştı. Böylece bina sayısında son beş yılın, yüzölçümünde ise son dokuz yılın en yüksek ilk çeyrek performansı elde edildi.

Yapı Ruhsatında Son 9 Yılın En Yüksek Seviyesi Görüldü

KONUT ARZINI ARTIRMAYA YÖNELİK YATIRIMLAR SÜRÜYOR

Sektör temsilcileri, yapı ruhsatı verilerindeki yükselişin konut arzını artırmaya yönelik yatırımların devam ettiğini gösterdiğini değerlendiriyor.

Özellikle önceki yıllarda deprem konutlarının etkisiyle yaşanan üretim artışına rağmen, bu yıl ulaşılan seviyenin son yılların en yüksek rakamlarından biri olması, yeni konut projelerine olan yatırım isteğinin sürdüğüne işaret ediyor.

KUTSO’da gündem maddeleri görüşüldü
KUTSO’da gündem maddeleri görüşüldü
İçeriği Görüntüle

FİNANSMAN MALİYETLERİNE RAĞMEN ÜRETİM DEVAM EDİYOR

Yüksek kredi maliyetleri ve konut talebindeki görece yavaşlamaya rağmen inşaat sektörünün üretim temposunu koruduğu görülüyor. Yapı ruhsatı verilerindeki artış, sektörün kısa vadeli piyasa koşullarından bağımsız olarak orta ve uzun vadede oluşacak konut ihtiyacını karşılamaya yönelik hazırlıklarını sürdürdüğünü ortaya koyuyor.

Kaynak: AA