Türkiye’de elektrikli otomobil satışları hızla yükseliyor
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç satışları 2025 yılının ilk yarısında geçen yıla kıyasla yüzde 5,2 artarak 607 bin 977 adet oldu. Otomobil satışları yüzde 5,4 artışla 488 bin 3 adede ulaşırken, hafif ticari araç satışları da yüzde 4,3 yükseldi.
Elektrikli araçlara olan talep ise dikkat çekici bir ivme yakaladı. "Tam elektrikli" otomobil satışları yüzde 138,4 artarak 84 bin 956’ya çıktı. Bu araçların toplam satışlar içindeki payı geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 9,1’den yüzde 27,4’e yükseldi. Hibrit otomobillerin payı da yüzde 12,4’ten yüzde 24’e çıktı. Ocak-haziran döneminde elektrikli ve hibrit araçların toplam pazar içindeki payı yüzde 44,6 olarak kaydedildi.
Elektrikli otomobil pazarında Togg, 17 bin 101 satışla liderliğini sürdürdü. Togg, en yakın rakibine yaklaşık 4 bin 800 araç fark attı ve yüzde 20 pazar payı elde etti. Geçen yılın aynı döneminde Togg T10X satışları 13 bin 21 adet seviyesindeydi.
Markalar bazında Tesla 12 bin 320 satışla ikinci, BYD 10 bin 401 ile üçüncü, KIA 5 bin 539 ile dördüncü, MINI ise 5 bin 521 satışla beşinci sırada yer aldı. Model bazında ise Togg T10X, Tesla Model Y, MINI Countryman, KIA EV3 ve BYD Atto 3 ilk beşte yer aldı.
Haziran ayında ise 25 bin 828 adetlik tam elektrikli otomobil satışında Tesla 7 bin 235 ile birinci, BYD 3 bin 361 ile ikinci, Togg 3 bin 98 satışla üçüncü oldu. Citroen ve Peugeot ise sırasıyla dördüncü ve beşinci sırada konumlandı.
Elektrikli araçların Türkiye pazarındaki büyümesi, yerli üretim Togg’un öncülüğünde hız kesmeden devam ediyor.




