TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında, tarımın geleceğine yönelik dev bir araştırma ordusu Türkiye için projeler üretiyor. 250 araştırmacı ve 110 bursiyer öğrenciden oluşan ekip, Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliğine Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu adıyla önemli bir çalışmayı yürütüyor.

Projeyi Destekleyen Kurum ve Kuruluşlar

Erciyes Üniversitesi'nin yönettiği bu büyük proje, Çukurova Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, TÜBİTAK-MAM Gıda Enstitüsü, ODTÜ-GÜNAM, Kayseri Şeker Fabrikası AŞ, Toros Tarım AŞ ve Tekfen Tarım AŞ gibi birçok önemli paydaş tarafından destekleniyor. Proje, 130 milyon TL’lik bir bütçeye sahip.

Rektör Altun: "Her Yörenin İklim Koşullarına Göre Tarım Olanakları Var"

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, tarımın iklim koşullarına uyumlu bir şekilde geliştirilmesinin önemini vurguladı. Rektör Altun, Rusya-Ukrayna savaşının gıda arz güvenliğinin ne kadar kritik olduğunu gösterdiğini belirterek şu ifadelerde bulundu:

"Bu proje ile tarımda her yörenin iklimine uygun süreçler geliştiriyoruz. Kendine yeten ülkelerin avantajlarını gördük, bu doğrultuda güzel sonuçlar almayı hedefliyoruz."

Türkiye Tarımı Için 250 Araştırmacı Ve 110 Öğrenci Birlikte Çalışıyor (3)

Bitki Islahı ve Biyolojik İlaç Çalışmaları

Projenin yöneticilerinden Doç. Dr. Özhan Şimşek, Türkiye'nin tarımsal sorunlarına çevreci ve yenilikçi çözümler üretmek için çalıştıklarını belirtti. Projede öncelikli olarak şu alanlara odaklanılıyor:

2025 yılı asgari ücreti belli oldu 2025 yılı asgari ücreti belli oldu
  • Bitki Islahı: Üzüm, çilek, buğday gibi ekonomik öneme sahip bitkiler için küresel iklim değişikliğine uyumlu yeni çeşitler geliştiriliyor.
  • Mikrobiyal Gübre Geliştirme: Kimyasal gübrelerden uzaklaşılarak çevre dostu gübreleme yöntemleri üzerinde çalışılıyor.
  • Biyolojik İlaç Üretimi: Kimyasal ilaçlardan ziyade biyolojik ilaçlarla bitkilerin korunması hedefleniyor.
  • Atıkların Değerlendirilmesi: Bitki atıklarından gıda etken maddeleri ve bitkisel protein elde edilerek ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.

Tarımda Enerji Verimliliği ve Yenilikçi Teknolojiler

Proje kapsamında sadece tarımsal üretim değil, aynı zamanda tarımda enerji verimliliği ve teknolojik yenilikler üzerinde de duruluyor:

  • Meyve ve sebze bahçelerinin üzerine güneş enerji sistemleri kurularak enerji tasarrufu sağlanması.
  • Tıbbi ve aromatik bitkilerden ilaç etken maddeleri elde edilmesi.
  • Topraksız Tarım Teknolojileri: Su kaynaklarının daha verimli kullanıldığı bu yöntemle tarım yapılması planlanıyor.

Türkiye Tarımı Için 250 Araştırmacı Ve 110 Öğrenci Birlikte Çalışıyor (1)

"Dev Araştırma Ordusu ile Çalışıyoruz"

Tarımda kullanılan enerjiye yönelik de projeleri bulunduğundan bahseden Şimşek, şunları kaydetti:

"Hem Erciyes Üniversitesinin arazilerinde hem de Türkiye'nin farklı lokasyonlarında meyve ve sebze bahçelerinin üzerine güneş enerji sistemleri kurarak, enerjiden tasarruf ederek bitki verimini artırmak istiyoruz. Tıbbi ve aromatik bitkilerden ilaç etken maddeleri elde ederek ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Topraksız tarım teknolojisi çalışıyoruz. Bu projelerin hepsi birbiriyle iç içe girmiş durumda. Projemizde 250 araştırmacı ve 110 bursiyer var, dev araştırma ordusu kurmuş durumdayız. Projemizde yer alan 110 bursiyerin de yetişmesi, akademide, özel sektörde, ilgili kurum ve kuruluşlarda istihdam edilebilmesi için elimizden geleni yapıyoruz."

Editör: Bünyamin Doğan