Son dönemde Türkiye ile Çin arasında gerçekleşen ardışık ziyaretler, siyasi, diplomatik ve ticari ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlıyor.

İki ülke arasındaki dış ticaret hacminde son beş yılda kaydedilen artış, bu ilişkilerin önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Türkiye'nin Çin'e ihracatı, Kovid-19 salgınının etkilerine rağmen 2019'da 2,7 milyar dolar iken geçen yıl 3,3 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde ithalat ise 19,1 milyar dolardan 45 milyar dolara çıktı.

Son dönemde bakan düzeyinde gerçekleştirilen ziyaretlerde, siyasi, enerji ve ticaret alanlarındaki ilişkilerin değerlendirildiği ve yeni işbirliği fırsatları için kapılar açıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yaklaşık altı ay önce Çin'de temaslarda bulundu. Ardından geçen ay Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve bu ay başında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Çin'e ziyaret gerçekleştirerek üst düzey görüşmelerde bulundu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Korhan Kurdoğlu, yaptığı açıklamada, "İki ülke ilişkileri, ortak kazanımlar üzerine kurulu bir yapıyla ilerliyor. Ekonomik işbirliği, bu ilişkilerin temel taşlarından birini oluşturuyor." dedi.

Kurdoğlu, Türkiye'nin Çin ile yürüttüğü altyapı inşaatı, ulaştırma, yüksek teknoloji, enerji ve finans alanlarındaki işbirliklerine vurgu yaparak, bu işbirliklerinin her iki ülkenin de karşılıklı kazanımlar sağladığını belirtti.

"Türkiye'nin Çin ile ticaret açığının azaltılması, ülkemizin ekonomik sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyor." diyen Kurdoğlu, Çin'in dengeli ticaret ilişkileri kurma konusundaki istekliliğine dikkat çekti.

Ünüvar: "Her türlü gemiyi anahtar teslim yapacak kapasiteye sahibiz" Ünüvar: "Her türlü gemiyi anahtar teslim yapacak kapasiteye sahibiz"

Kurdoğlu, Türkiye-Çin İş Konferansı'nın üçüncüsünün Türkiye'de düzenleneceğini ve bu etkinliğin iki ülke arasındaki işbirliklerine yeni bir ivme kazandırmasını beklediklerini söyledi.

Kaynak: AA