Türk akademisyenler, insansız hava araçlarına yönelik saldırılarda kullanılmak üzere geliştirdikleri yapay zekâ destekli bir modülle NATO’dan ödül kazandı. “STRIKE” adı verilen bu modül, arıların savunma stratejilerinden esinlenerek geliştirildi ve hedefin yaklaşık konumunu analiz ederek istihbari bilgi üretebiliyor.
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Şahin ve Aksaray Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Veli Bakırcıoğlu’nun liderlik ettiği proje, ODTÜ TEKNOKENT’te kurulan Skytech Robotik Teknolojileri firması tarafından yürütüldü. Geliştirilen sistem, bu yıl NATO’nun düzenlediği “Innovation Hackathon 2025” yarışmasında 80’den fazla firma arasından sıyrılarak ilk 10’a girmeyi başardı.
STRIKE modülü nasıl çalışıyor?
STRIKE modülü, bir İHA vurulduğunda merminin geliş yönünü ve şiddetini analiz ederek saldırganın yaklaşık konumunu tespit ediyor. Bu bilgi daha sonra diğer İHA’lara veya askeri birimlere gerçek zamanlı olarak iletiliyor. Böylece, İHA'yı etkisiz hale getiren unsur kendisini ifşa etmiş oluyor.
Doç. Dr. Erol Şahin, bu sistemin arıların feromonla düşmanlarını işaretleme yeteneğinden esinlenerek geliştirildiğini belirterek, “Dronun kendisi vurulsa bile, geride bıraktığı bilgi diğer güçlere düşmanın yerini bildiriyor” dedi.
Bu teknolojinin en büyük avantajlarından biri, modülün drona entegre olmadan bağımsız olarak çalışabilmesi. Yani farklı İHA üreticilerinin ürünlerine kolayca monte edilebilecek şekilde tasarlanmış durumda. Ayrıca modülün kara ve diğer hava araçlarına da entegre edilebileceği bildiriliyor.
Yapay zeka ile doğruluk artırıldı
Dr. Bakırcıoğlu, sistemin doğruluğunu artırmak amacıyla yapay zeka modeli entegre ettiklerini ve bu sayede birkaç derecelik sapmaları da minimize ettiklerini ifade etti. “Tatbikatlarda canlı ateş altında test edilen modül, saldırı yönünü ve konumunu başarıyla analiz etti” dedi.
STRIKE modülünün geliştirilmesinde TÜBİTAK desteği de alındı. Akademisyenler, sistemin otonom platformlara entegre edilen bir güvenlik katmanı olarak çalıştığını ve savaş alanındaki operasyonel farkındalığı artırmayı hedeflediğini belirtiyor.
NATO, bu yenilikçi çözümün ardından projeyi geliştiren firmayı DIANA programına başvurmaya teşvik etti. Aynı zamanda, iki akademisyen NATO Bilim ve Teknoloji Organizasyonu’nun (STO) panel çalışmalarına davet edildi. Bu davet, projenin uluslararası alanda kabul gördüğünü ve daha büyük yatırımlar için potansiyel taşıdığını ortaya koyuyor.
Doç. Dr. Şahin, şu anda ürünün patent başvurusunun yapıldığını, sistemin ticarileştirilmesi ve uluslararası pazarlara sunulması için yatırımcı arayışlarının sürdüğünü kaydetti.