Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2023 yılı itibarıyla tüketici koruma ve piyasa düzenleme alanlarında yapılan çalışmaları ve elde edilen başarıları değerlendirdi. Bakan Bolat, 81 ilde gerçekleştirilen denetimlerle fahiş fiyat artışı ve stokçuluk faaliyetleri nedeniyle toplamda 4,6 milyar liranın üzerinde ceza kesildiğini açıkladı. Özellikle otomotiv ve emlak sektörlerinde gerçekleştirilen düzenlemelerle piyasa fiyat dengesi sağlanarak tüketicilerin sıfır ve ikinci el araçlara erişiminin kolaylaştırıldığını ifade etti. Bolat, tüketici lehine kampanya ve fiyat indirimlerinin de etkili olduğunu belirtti.

Bolat, Türkiye ekonomisinin Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında cari fazla verdiğini belirterek, yıl sonuna kadar cari açığı 9-10 milyar dolar seviyelerinde tutmayı öngördüklerini söyledi. Cari açığın milli gelir içindeki payının yüzde 1 seviyesine kadar düşürülmesini planladıklarını ve bu hedef doğrultusunda ithalatın azalışının ve ihracat artışının önemli katkılar sağladığını dile getirdi. Bu yıl net mal ve hizmet ihracatının büyümeye 1,4 puanlık bir katkı sunduğunu, Türkiye ekonomisinin üretim, istihdam ve ihracatta büyümeye devam ettiğini vurguladı.

2022 yılında Cumhuriyet tarihinin rekor seviyesine ulaşılarak 255,6 milyar dolar mal ihracatı gerçekleştirildiğini aktaran Bolat, bu rakamın 2025’te 279,6 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini kaydetti. Mal ithalatının ise son bir yıl içinde yüzde 7,4 düşüşle 340 milyar dolara gerilediğini belirten Bakan, 2024 yılında net dış ticaret açığında 35 milyar dolarlık bir azalma kaydedildiğini ifade etti. Türkiye’nin hizmet ihracatının da 2025 yılında 121 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

FİLİSTİN DESTEĞİ UNUTULMADI

Bolat, İsrail’in Filistin’deki saldırılarının sona ermesi temennisini yineleyerek, Türkiye’nin Filistin halkına yardımlarının 85 bin tonluk bir hacme ulaştığını belirtti. Filistin halkının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 625 gümrük kodu kullanılarak yeni bir ticaret mekanizması oluşturulduğunu açıklayan Bakan Bolat, Türkiye’nin İsrail ile ticareti durdurmasına karşın, Filistin’e yönelik insani yardım ve ticaret desteğinin sürdüğünü vurguladı. Bolat, bu desteklerin yalnızca Türkiye’nin Filistin’e olan güçlü bağlılığını göstermekle kalmayıp, uluslararası arenada da büyük yankı uyandırdığını ifade etti.

REKOR GÜMRÜK OPERASYONLARI

Bakan Bolat, 2023 yılında gümrük muhafaza ekiplerinin uyuşturucu, sigara ve akaryakıt başta olmak üzere çeşitli kaçakçılık faaliyetlerine karşı yoğun operasyonlar gerçekleştirdiğini söyledi. 7 Kasım itibarıyla 17,2 ton uyuşturucu madde ve 19,4 milyar lira değerinde kaçak ticari eşya ele geçirildiğini aktaran Bolat, bu çalışmaların kaçakçılık ve yasa dışı ticareti önlemede önemli bir başarı kaydettiğini ifade etti.

ELEKTRONİK İHRACATTE HEDEF %10' YÜKSELİŞ

Bolat, 2023 yılının ilk on ayında elektronik ihracatın toplam ihracattaki payının yüzde 2,6’ya ulaştığını ve 2028 yılına kadar bu oranı yüzde 10’a çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, Türk Eximbank’ın ihracatçılara sağladığı kredi desteğini artırarak bu yıl sonuna kadar 50 milyar dolara çıkarmayı planladıklarını ifade etti.

BÜTÇE VE KAYIT DIŞI EKONOMİYLE MÜCADELE

Bakanlık olarak kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye 6,4 milyar lira, tüketici korunması ve ürün güvenliğine ise 908 milyon lira bütçe ayırdıklarını açıklayan Bolat, 2025 yılı bütçesinin büyük bir kısmının ihracatçı ve ticaret erbabına destek olarak kullanılacağını kaydetti. Ayrıca, Türkiye’nin serbest ticaret anlaşmalarının kapsamını genişleterek Filistin ile yapılan anlaşmanın yürürlüğe girdiğini de ekledi.

İş dünyasının en güçlüleri belli oldu İş dünyasının en güçlüleri belli oldu

TÜRKİYE EKONOMİSİ DENGELEME SÜRECİNDE

Bolat, Türkiye ekonomisinin güçlü bir dengeleme sürecinden geçtiğini ve döviz piyasalarında istikrar sağlandığını belirtti. Cari açığın milli gelire oranının düşmesiyle birlikte Türkiye’nin döviz rezervlerinin 160 milyar dolara dayandığını ifade eden Bolat, 2024 yılı boyunca ekonomideki büyüme ve istihdam artışının süreceğine dair iyimser bir tablo çizdi.

Kaynak: AA