Sigara tüketimi, önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin en önde gelen nedenlerinden biridir. Bilinen kötü etkileri arasında kalp-damar hastalıkları, beyin ve bacak damarlarında tıkanıklıklar ve kanserler ön plandadır. Ancak, son yıllarda yapılan araştırmalar sigaranın böbrek sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini de ortaya koymaktadır.

Mikroplastikler sağlığı tehdit ediyor: Kanser ve üreme sorunlarına dikkat! Mikroplastikler sağlığı tehdit ediyor: Kanser ve üreme sorunlarına dikkat!
Kütahya Haber’in en güncel sağlık haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.

Sigara ve Böbrek Hastalıkları

Sigara içmek, böbrek hastalığı gelişimini hızlandırabilir ve mevcut böbrek rahatsızlıklarının ilerlemesine katkıda bulunabilir. Özellikle polikistik böbrek hastalığı ve lupus nefrit gibi durumlarda, sigara içiminin idrarda protein atılımında artış ve böbrek fonksiyonlarında bozulma ile ilişkilendirildiği gözlemlenmiştir.

Sigaranın Böbrek Sağlığına Etkileri

Sigara tüketimi, hipertansiyon ve diyabet gibi böbrek hastalıklarının temel nedenlerinden olan hastalıklarla ilişkilendirilmiştir. Sigara içiminin hipertansiyon hastalarında geçici tansiyon yükselmelerine neden olduğu ve böbrekte kan akımının azalmasına yol açarak böbrek fonksiyonlarında bozulmaya sebep olduğu bilinmektedir.

Nikotinin Etkisi

Nikotin, sigaranın ana bileşenlerinden biridir ve böbrek dokusunda zararlı etkilere neden olabilir. Nikotin, böbrek hücrelerinde bulunan Nikotinik ACh Reseptörü (NACnR) üzerinden etki ederek böbrek dokusunda zararlı değişikliklere yol açabilir. Bu değişiklikler, glomeruler komponentte bulunan hücrelerde artışa neden olarak böbreğin süzme alanını daraltabilir ve böylece böbrek yetmezliği riskini artırabilir.

Sigara veya nikotin maruziyeti, kronik böbrek hastalığına ve sonuç olarak diyalize ihtiyacı duyulabilecek bir sürecin hızlanmasına neden olabilir. Bu nedenle, sigaranın böbrek sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri göz önünde bulundurularak sigara tüketiminin azaltılması veya bırakılması önemlidir.

Muhabir: Talha Ünver