Resmî Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, artık geçici koruma statüsünde yer alan yabancılardan da Genel Sağlık Sigortaları için belirlenen katılım payları tahsil edilecek. Elde edilecek gelir ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'na aktarılacak.
Yeni yönetmeliğe göre ödeme gücü bulunmadığı tespit edilenlerin ödediği katılım payları, talep etmeleri hâlinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca geri ödenebilecek.
Koruma altındaki vatandaşların sağlık hizmeti bedeli, Sağlık Bakanlığı kontrolünde olacak.

Sistem Değişti
Daha önceki uygulamada mülteciler, acil ve zorunlu haller dışında özel sağlık kuruluşuna doğrudan başvuru yapamıyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte ödeme gücü bulunan sığınmacılar, özel sağlık kuruluşlarından hizmet alabilecek. Ancak dar gelirli sığınmacılar, acil durumlar dışında özel sağlık kuruluşlarına başvuru yapamayacak.
Türkiye'de Kaç Suriyeli Sığınmacı Var?
Suriyelilerin Türkiye'ye göç etmesiyle birlikte Geçici Koruma Statüsü kapsamına alınmışlardı. 20 Ekim 2025 tarihi itibarıyla geçici koruma statüsünde 2 milyon 375 bin 909 Suriyeli bulunuyor. En çok Suriyeli, 417 bin 725 kişiyle İstanbul'da ikamet ediyor. Sırasıyla 333 bin 849 kişi Gaziantep, 197 bin 17 kişi ise Şanlıurfa'da bulunuyor.




