Premier League, yayın gelirlerinde açık ara şampiyonluğunu sürdürüyor.

Yalnızca yurtdışı yayın haklarından sezon başına 1.8 milyar sterlin elde eden lige ek olarak, yurtiçi gelir de benzer bir başarı grafiği sergiliyor.

Futbol Ekonomisindeki Canlılık

Futbol, 1990'lı yıllardan Covid pandemisine kadar olan uzun bir dönemde ekonomik canlılık yaşadı. Televizyon kanalları tarafından abonelik modeliyle sunulan canlı futbol, 1990'ların başında başlayan bir birliktelikle futbol dünyasına önemli miktarda gelir getirdi.

Yükselen Yayın Hakları Fiyatları

Yaklaşık otuz yıllık bir süre zarfında, futbolun yayın hakları her ihale döneminde bir öncekine kıyasla daha yüksek fiyatlarla satıldı.

Kütahyaspor galibiyeti koruyamadı beraberliğe razı oldu
Kütahyaspor galibiyeti koruyamadı beraberliğe razı oldu
İçeriği Görüntüle

Premier League, 1992'deki ilk ihalede sezon başına 38 milyon sterlin karşılığında Sky'a haklarını satarken, 2016-19 döneminde bu rakam 1.8 milyar sterline çıkarak tam 40 kat arttı.

Bu durum, sadece Premier League değil, tüm Avrupa'daki futbol ligleri için benzerdi ve gelirdeki bu sürekli artış, kulüplerin mali planlamalarında güvenilir bir unsur haline geldi.

Pandemi Sonrası Değişim

Ancak, Covid-19 pandemisiyle birlikte yayıncılar durumu gözden geçirmeye karar verdi. 2020'den bu yana, İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa'daki en üst ligler için yapılan yurtiçi televizyon yayını anlaşmalarının hiçbiri, nominal değer açısından bile rekor seviyeye ulaşamadı.

Muhabir: Onur Yetgin