Türk Tıbbi Onkoloji Derneği İç Anadolu Bölge Temsilcisi Doç. Dr. Serdar Karakaya, Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, akciğer kanserinin dünyada en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu ve ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer aldığını belirtti. Sigara kullanımının bu kanser türünün en yaygın nedeni olduğunu vurgulayan Karakaya, pasif sigara içiciliğinin de akciğer kanseri riskini artırdığını ifade etti.

Elektronik sigara kullanımının da akciğer kanseri riskini önemli ölçüde arttırdığına dikkat çeken Karakaya, pasif sigara içiciliğinin akciğer kanseri riskini yüzde 24 oranında artırdığını söyledi. Pasif içiciliğin, çevresel tütün dumanının solunması anlamına geldiğini belirten Karakaya, bu durumun sağlık için ciddi bir tehlike oluşturduğunu vurguladı. Yan akım dumanının, kanserojenik etkisinin 2-6 kat daha fazla olduğunu ve bağışıklık sistemi tepkisinin 4 kat daha fazla olduğunu açıklayan Karakaya, bu nedenle sigara dumanına maruz kalmanın ciddi bir tehlike olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığından ağız ve diş sağlığı uyarısı Sağlık Bakanlığından ağız ve diş sağlığı uyarısı

Çevresel tütün dumanının ev içi hava kirliliğinin en önemli nedenlerinden biri olduğunu söyleyen Karakaya, bu dumanın akciğer kanseri, koroner kalp hastalığı, astım atakları, kalp hastalığı semptomlarının başlaması gibi birçok olumsuz etkiye neden olduğunu ifade etti. Son dönemde yapılan bilimsel çalışmaların, pasif içiciliğin ölümcül hastalıklara neden olduğunu gösterdiğini aktaran Karakaya, bu sebeple sigara dumanına maruz kalmaktan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Akciğer kanseri tedavisinde yaşanan gelişmelerden de bahseden Karakaya, hedefe yönelik tedavi ve immünoterapi yöntemlerinin sağkalım oranlarını artırdığını belirtti. Ancak, sigara dumanına maruz kalmaktan kaynaklanan akciğer kanserinin önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyleyen Karakaya, sigara kullanımının bırakılması ve pasif içiciliğe maruz kalmaktan kaçınılmasının önemine vurgu yaptı.

ü

Muhabir: Gülsen Ünlütabak