Kürdistan İşçi Partisi (PKK) lideri Abdullah Öcalan, 1999’dan bu yana ilk kez görüntülü mesaj verdi. Öcalan, yayınlanan açıklamasında, PKK’nın silahlı mücadelesine ve ulusal kurtuluş stratejisine son verildiğini duyurdu. Bu açıklamanın ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 12 Temmuz Cumartesi sabahı yapacağı "tarihi konuşma" merakla bekleniyor.

Kütahya’da ilkokulda deprem tahliye tatbikatı
Kütahya’da ilkokulda deprem tahliye tatbikatı
İçeriği Görüntüle

Öcalan: "PKK hareketi sona ermiştir"

İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Öcalan, 19 Haziran tarihli mesajında, PKK'nın kuruluş amacının gerçekleştiğini belirterek, silahlı mücadelenin miadını doldurduğunu vurguladı. “Varlık tanınmış, dolayısıyla ana amaç gerçekleşmiştir” diyen Öcalan, örgütün demokratik siyaset ve hukuk temelinde hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

27 Şubat’ta kaleme alınan bir başka çağrısında ise Öcalan, “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”nı yineleyerek, silah bırakmanın artık kaçınılmaz olduğunu belirtti.

AK Parti’den açıklama: "Yeni süreç başlıyor"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, NTV’de katıldığı programda, “Terörsüz Türkiye” kavramının altını çizdi. Erdoğan’ın cumartesi sabahı yapacağı konuşmanın önemine vurgu yaparak, tüm vatandaşları bu açıklamayı takip etmeye çağırdı. Aynı zamanda, TBMM'de oluşturulması planlanan “Terörsüz Türkiye Komisyonu” hakkında bilgi verdi.

Komisyonun yapısı için siyasi partilerden öneriler istendiğini belirten TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, çalışmaların 30 Haziran’a kadar şekilleneceğini açıkladı.

İYİ Parti’den itiraz: “23 yılda ne değişti?”

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, bu girişime karşı çıkarak, "Bu Meclis’in yapamadığını bu komisyon ne yapacak?" diye sordu. AK Parti cephesi ise bu eleştirileri, “tek vatan, tek millet, tek bayrak” ilkesiyle yürütülen süreci gölgelemeye yönelik olarak değerlendirdi.

PKK'nın fesih kongresi tamamlandı

DEM Parti heyeti aracılığıyla gönderilen mesajlar sonrası PKK, 1 Mart’ta ateşkes ilan etti. Örgütün fesih kararı alması için gerekli kongrenin 5-7 Mayıs 2025 tarihlerinde yapıldığı duyuruldu. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise kongre için yer ve zaman önerisi sunan siyasetçilerden biri oldu.

Kaynak: haber merkezi