KSBÜ Diş Hekimliği Fakültesi ve Hastanesi taşınıyor KSBÜ Diş Hekimliği Fakültesi ve Hastanesi taşınıyor

Mikrodalga fırınlar, ilk geliştirilmelerinden bu yana mikrodalga radyasyonu kullanmaları nedeniyle tartışmalara neden olmuş ve kötü bir şöhrete sahip olmuştur. Ancak Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, mikrodalga fırınlar doğru kullanıldıklarında ve temiz tutulduklarında güvenlidir.

Kütahya Haber’in en güncel sağlık haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.

Mikrodalga Radyasyonu ve Güvenlik

Büyük miktarlarda mikrodalga radyasyonu zararlı olabilse de mikrodalga fırınlar, radyasyonu fırının içinde tutacak ve yalnızca fırın çalışırken mevcut olacak şekilde tasarlanmıştır. Cam kapıdan sızabilecek minimum radyasyon miktarı, uluslararası standartların oldukça altındadır.

WHO’ya göre, birçok ülke ve uluslararası standartlar komitesi, fırının dış yüzeylerinden 5 santimetre uzakta herhangi bir noktada metrekare başına 50 wattlık bir emisyon sınırı belirlemiştir. Uygulamada, mikrodalga emisyonları bu sınırın önemli ölçüde altındadır.

Ayrıca, maruz kalma mesafe ile doğru orantılı bir şekilde hızla azalır. Fırından 50 cm uzaklıktaki bir kişi, 5 cm uzaklıktaki bir kişinin maruz kaldığı mikrodalgaların yüzde biri kadarına maruz kalabilir.

Besin Değeri ve Mikrodalga Pişirme

Mikrodalga fırında pişen gıdaların besin değeri hakkında da endişeler vardır. WHO’ya göre bu endişeler yanlış kanılara dayanmaktadır. Mikrodalga fırında pişirilen yiyeceklerin, geleneksel fırına göre besin değeri açısından çok az fark vardır veya hiç fark yoktur. Mikrodalgada ısıtılan veya pişirilen bir besin radyoaktif olamaz.

Mikrodalgada pişirme aslında besinlere zarar verme olasılığı en düşük pişirme biçimlerinden biridir. Yemek ne kadar uzun süre pişerse, o kadar fazla besin öğesinin parçalanma eğilimi göstermesi nedeniyle, mikrodalgada pişirme daha az zaman aldığından besin kaybı da daha az olur.

Örneğin, sebzeleri kaynatmak, onları fırında pişirmekten veya mikrodalgada pişirmekten daha fazla besin öğesi kaybına neden olabilir. Bunun nedeni, bazı vitaminlerin yiyeceklerden suya geçmesidir.

Mikrodalga Fırın Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Mikrodalga fırında herhangi bir kaçak olmadığından emin olunmalı, sorun düzeltilene kadar mikrodalgaya yaklaşılmamalıdır.
  • Metal eşyalar mikrodalga ışınlarını yansıtır. Folyo ile örtülü metal kapları mikrodalgaya atmak, yemek ısınmaz ve metal eşyadan kıvılcımlar çıkabilir.
  • Et ve sebzeler, mikrodalgaya eşit parçalar halinde konulmalıdır. Bu sayede hepsi aynı anda ısınacaktır.
  • Kâğıt tabaklar ve porselen kupalar mikrodalgaya konulabilir. Ancak folyo içeren süt kutusu, gazete kâğıdı, naylon ve sentetik içeren ürünler kesinlikle mikrodalgaya konulmamalıdır.
  • Etler, kemiklerinden temizlenerek konulmalıdır. Çünkü kemik, etin ısınmasını engeller.
  • Patates, domates gibi kalın kabuklu besinlerin üzerine mutlaka çizik atılmalıdır.
  • Yumurta kesinlikle kırılmış ve sarısı patlatılmış olmalıdır. Aksi takdirde mikrodalgaya konulan yumurta patlayabilir. Genel olarak yumurtayı mikrodalgaya koymamak daha güvenlidir.

Mikrodalga fırınlar, pratikliği ile mutfaklarımızda önemli bir yer tutmaktadır. Sağlıklı olup olmadığı konusundaki tartışmalar devam etse de yapılan çalışmalara göre, mikrodalga fırınların doğru kullanıldığı takdirde zararsız olduğu görülmüştür.

Kaynak: HABER MERKEZI