Japonya Sağlık Bakanlığı, ülke içinde kaydedilen ilk maymun çiçeği virüsü ("Mpox") ölümünü duyurdu. Temmuz 2022'de tespit edilen ilk vakanın ardından Aralık 2023'e kadar toplamda 227 vakanın kaydedildiği açıklandı. Bu durum, maymun çiçeği virüsüne dair dikkatleri bir kez daha üzerine çekti. Peki, maymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl bulaşır?

Maymun Çiçeği Virüsü (Mpox) Nedir?

Maymun çiçeği virüsü, endemik bir virüsün neden olduğu nadir görülen hastalıklardan biridir. Genellikle Kongo ve Batı Afrika türleri olarak iki gruba ayrılır. Bu virüs, hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temas yoluyla bulaşabilir. Dünya Sağlık Örgütü, virüsün adını "ırkçı ve küçük düşürücü" bulduğu için "mpox" olarak değiştirmiştir.

Maymun Çiçeği Belirtileri

Maymun çiçeği hastalığı, 1980'de tüm dünyadan silinen çiçek hastalığının belirtilerine benzer belirtiler gösterir. Hastalığın belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, yorgunluk, hâlsizlik, üşüme, kas ve sırt ağrısı yer alır. Ayrıca lenf bezlerinin şişmesi, hastalığın diğer belirtilerinden biridir. İlk üç gün içinde veya sonrasında yüzde ve vücutta kızarıklık, şişkinlik ve kabarıklıklar meydana gelir. Hastalık genellikle hafif belirtilerle 2-4 hafta sürebilir.

Gece karanlıkta telefon kullanmak miyop riskini yükseltiyor Gece karanlıkta telefon kullanmak miyop riskini yükseltiyor

Maymun Çiçeği Bulaşma Yolları

Maymun çiçeği virüsü, virüsü taşıyan hayvanlardan, insanlardan veya virüs bulaşmış materyallerden çizik, ısırık, damlacık, gözyaşı gibi vücut sıvıları ve solunum yoluyla bulaşabilir. Hastalık insandan insana genellikle uzun süreli yüz yüze temas sonucunda solunum damlacıkları aracılığıyla geçer.

Maymun çiçeği virüsüne karşı korunmak için hijyen kurallarına uymak, hayvanlarla teması sınırlamak ve belirtiler görüldüğünde hemen sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Unutulmamalıdır ki, erken teşhis ve tedavi, hastalığın seyrini olumlu yönde etkileyebilir.

Muhabir: Eray Özden Akça