Son yıllarda sosyal medyada damar açıcı olarak önerilen maydanoz-limon kürü, kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit edebilir. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, bu kürün bilimsel bir dayanağının olmadığını belirterek, doktor kontrolü dışında uygulanan bitkisel çözümlerin hayati risk taşıdığına dikkat çekti.
Sağlıkla ilgili kulaktan dolma bilgiler, özellikle sosyal medya platformlarında hızla yayılıyor. Bu bilgilerden biri de, maydanoz ve limon karışımından oluşan kürün kalp damarlarını açtığı yönünde. Ancak uzmanlar, bu iddiaların tamamen bilim dışı olduğuna ve insan sağlığını tehlikeye attığına dikkat çekiyor.
Kardiyoloji Profesörü Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, halk arasında yaygın şekilde kullanılan bu karışıma dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bitkisel tedavilerin, özellikle kalp-damar sağlığı gibi hayati organları ilgilendiren konularda bilinçsizce kullanılmasının geri dönülmez sonuçlara yol açabileceğini söyledi.
"MAYDANOZ-LİMON KÜRÜ DAMAR AÇMAZ"
Prof. Dr. Bozbaş, bilimsel olarak kanıtlanmamış hiçbir yöntemin kalp-damar hastalıklarında kullanılmaması gerektiğini vurguladı:
“Maydanoz-limon kürü damarları açmaz. Keşke açsaydı, bugün milyonlarca insanı kalp krizinden kaybetmemiş olurduk. Bilimsel dayanağı olmayan bu tür uygulamalar, hastaların gerçek tedavi yollarını geciktirmelerine neden olabilir.”
Kalp sağlığı için en doğru yaklaşımın, düzenli doktor kontrolü, dengeli beslenme, egzersiz ve gerekli durumlarda ilaç tedavisi olduğunun altını çizen Bozbaş, “Bitkisel olduğu için zararsız sanılan bu tarz kürler, özellikle tansiyon ve kalp hastalarında elektrolit dengesizliği, tansiyon düşüklüğü ve böbrek sorunlarına yol açabilir” dedi.
BİLİM DIŞI TEDAVİLERE KARŞI UYANIK OLUN
Kalp damar tıkanıklığının ancak uygun tıbbi yöntemlerle ve uzman hekim gözetiminde tedavi edilebileceğini söyleyen Bozbaş, vatandaşlara şu çağrıda bulundu:
“Hastalıklardan korunmak ve tedavi olmak için, sosyal medyada dolaşan tariflere değil, bilime ve hekimlere güvenin. Aksi takdirde geç kalınmış tedaviler, hayati riskleri beraberinde getirebilir.”




