Kütahya’da, geçirdiği iş kazasının ardından dört uzuv felci geçiren hastaya özel aparat geliştirildi. Aparat ile yaşam aktiviteleri desteklenecek.
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde (KSBÜ) iş kazası geçiren ve boyundan aşağısında hareket kaybı yaşayan kişiye özel aparat tasarlandı.
KSBÜ bünyesinde multidisipliner tedavi ve rehabilitasyon çalışması ile hastanın günlük yaşamını desteklemesi amaçlandı.
KSBÜ Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Fatıma Yaman, sürecin Kütahya Yoncalı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde uygulandığını söyledi.
Tedavi sürecinin ekip çalışması ile gerçekleştirildiğini aktaran Yaman, “Hastamız bize her iki kol ve bacakta felç durumu olan tetrapleji tablosuyla geldi. İlk etapta yalnızca sedye üzerindeydi. Fizik tedavi sürecinde oturma dengesini sağlamaya odaklandık ve tansiyon düşüklüğü gibi tıbbi sorunları kontrol altına aldık” diye konuştu.
Fiziksel tıp ve rehabilitasyon sürecinde fizyoterapistlerin gövde dengesinin sağlanmasına, ergoterapistlerin ise günlük yaşam aktivitelerinin geliştirilmesine destek verdiğini aktaran Yaman, KSBÜ Engelsiz Yaşam Merkezi ile işbirliği yapılarak geliştirilen yardımcı aparat sayesinde hastanın yemek yeme ve kitap okuma gibi aktivitelerinde de destek sağlandığını dile getirdi.
“YEMEK YEMEYİ DAHA KOLAY YAPIYOR”
3D yazıcı teknolojisiyle hastaya özel bir aparat tasarlandığını anlatan KSBÜ Engelsiz Yaşam Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Emrah Afşar, öğrencilerle kişiye özel yardım aparatı tasarladıklarını kaydetti.
Hastanın elini ağzına götürmesine uygun, birebir özel bir tasarım oluşturulduğunu aktaran Afşar, “Şu anda hastamız uzun süredir gerçekleştiremediği yemek yeme aktivitesini daha kolay şekilde yapabiliyor.” dedi.

“YENİLİKÇİ UYGULAMALAR ÇOK KIYMETLİ”
KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin ise üniversitenin sağlık alanındaki güçlü altyapısı ve multidisipliner yaklaşımına dikkat çekerek,
“Hastalarımızın yaşam kalitesini artırmaya yönelik bu tür yenilikçi uygulamaları çok kıymetli buluyoruz. Akademik bilgi birikimi ile teknolojinin birleşmesi, sağlık hizmetlerinde önemli bir fark oluşturuyor” ifadelerini kullandı.




