Ankara Şehir Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Sinan Aydoğdu, kalp ve damar hastalıklarının dünya genelinde en sık ölüm nedeni olduğunu belirterek, özellikle Kovid-19 ve influenza (grip) gibi gribal enfeksiyonların kalp krizi riskini artırdığını vurguladı.
Kütahya Haber’in en güncel sağlık haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.Kalp Krizi ve Belirtileri
Prof. Dr. Aydoğdu, kalp krizinin kalbi besleyen damarların tıkanması sonucu geliştiğini ve genellikle göğüste çökme tarzında bir ağrı ile başladığını ifade etti. Bu ağrı, boğaza, çeneye ve sol kola yayılabilir ve terleme ile birlikte görülebilir.
Aşıların Kalp Krizini Önleyici Rolü
Kalp krizi ve aşılar arasındaki ilişkiye değinen Aydoğdu, "Şu ana kadar aşıların kalp krizini artırdığına dair ciddi kanıtlar yok. Esas olarak Kovid-19 ve influenza dahil gribal enfeksiyonlarda kalp krizi riski artmaktadır. Örneğin, gribe bağlı enfeksiyon döneminde kalp krizi riski 6 kat, Kovid-19 döneminde ise 2 kat artmaktadır." dedi.
Aşılamanın Sağladığı Koruma
Aydoğdu, aşılamanın kalp krizi riskini azalttığını belirterek, yaklaşık 600 bin kişi ile yapılan bilimsel bir araştırmada, Kovid-19'a karşı koruyan aşılama sonrasında kalp krizi ve inme sıklığının azaldığını söyledi.
Aydoğdu, "Bu nedenle özellikle risk grubunda bulunan 65 yaş üstündekilere ve kalp hastalığı tanısı almış olanlara aşı yaptırmaları önerilmektedir." dedi.
İnfluenza ve Zatürre Aşılarının Önemi
Aydoğdu, influenza aşılarının eylül-ekim aylarında yaptırılmasının önemine dikkat çekerek, "Bu aylarda yaptırılan aşılar, yaklaşık bir yıl boyunca o yılki varyantlara karşı koruma sağlamaktadır. Bu varyantlar her yıl değiştiğinden, aşılar her yıl yenilenmelidir. Bunun yanı sıra, zatürre aşısı da bir kez yaptırılmalıdır, tek doz yeterlidir." dedi.
Sıcak Havanın Kalp Krizi Riski Üzerindeki Etkisi
Prof. Dr. Aydoğdu, sıcak havanın da kalp krizi riskini artırabileceğini belirtti. Sıcak hava sıvı kaybına yol açtığından kalbin daha fazla çalışmak zorunda kaldığını ve bu durumun özellikle riskli gruplarda kriz riskini yükselttiğini söyledi.
İlk Yardım ve Acil Durumlar
Aydoğdu, kalp krizi geçiren bir kişi görüldüğünde 112'ye haber verilmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı. "Daha önceden teşhis alan hastaların dil altı ilaçları bulunuyorsa o verilebilir ama genel prensip hemen 112'ye haber verilmesidir." dedi.
Kalp krizi riskini azaltmak ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için aşılamanın önemini vurgulayan Prof. Dr. Sinan Aydoğdu, herkesin bu konuda bilinçli olması gerektiğini belirtti.