Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Korunan alanların ziyaret sayısı 22 yılda 12 katına çıktı

Tarım ve Orman Bakanlığı

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürü Kadir Çokçetin, doğa turizmi açısından büyük önem taşıyan korunan alanlara yapılan ziyaretçi sayısının 2002’de 5,5 milyon iken, geçen yıl 64,7 milyona ulaştığını açıkladı.

Bu etkileyici artış, korunan alanların ülkemizdeki doğal güzelliklerine olan ilginin giderek arttığını gösteriyor.

Korunan Alan Sayısı ve Çeşitliliği Artıyor

Genel Müdürlük olarak Türkiye’nin her köşesinde bulunan eşsiz güzellikteki korunan alanları her geçen yıl arttırdıklarını belirten Çokçetin, geçen yıl içerisinde farklı koruma statülerinde 21 yeni alan ilan ettiklerini vurguladı.

Bu çerçevede, korunan alan sayısının toplamda 660’ya ulaştığını ifade eden Çokçetin, bu alanların farklı kategorilerde yer aldığını söyledi. Milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları, yaban hayatı geliştirme sahaları, ramsar alanları, ulusal öneme haiz sulak alanlar ve mahalli öneme haiz sulak alanlar, korunan alan çeşitliliğini oluşturuyor.

Korunan alanların ziyaret sayısı 22 yılda 12 katına çıktı

Ziyaretçi Memnuniyeti ve Anket Sonuçları

Korunan alanları ziyaret edenlerin ihtiyaçlarını karşılamak adına alanda çeşitli düzenlemeler yaptıklarını belirten Çokçetin, tanıtım merkezleri, konaklama tesisleri, seyir terasları, tur güzergahları ve macera parkurları gibi projelerle ziyaretçilere daha iyi bir deneyim sunmaya çalıştıklarını ifade etti.

Yapılan memnuniyet anketlerinde, ziyaretçilerin yüzde 85’inin korunan alanlardan memnun ayrıldığı bilgisini paylaşan Çokçetin, bu geri bildirimlerin koruma ve kullanma dengesini gözetmeleri konusunda hassas olmalarını sağladığını vurguladı.

Doğa Turizmi Faaliyetleri ve Akıllı Uygulama

Çokçetin, korunan alanlar için hazırladıkları Doğa Turizmi Master ve Doğa Turizmi Korunan Alan Uygulama Eylem planları ile Türkiye genelinde doğa turizmi faaliyetlerinin türlerini ve bu aktiviteleri destekleyecek sahaları belirlediklerini dile getirdi.

Bu kapsamda doğa yürüyüşü, bisiklet, dağ bisikleti, dağcılık, jip ve foto safari gibi faaliyetleri içeren sayısal “doğa turizm faaliyet haritaları” hazırladıklarını söyleyen Çokçetin, bu bilgileri vatandaşların akıllı cihazlarından ulaşabileceği “Ekotaban Mobil Uygulaması” ile paylaştıklarını ifade etti.