2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'ne göre, Türkiye'nin kayıt dışı ekonomiyle mücadelesi kapsamında gümrüklü alanlarda etkinliğin artırılması için 6,4 milyar lira ödenek ayrıldı. Bu bütçe, kamu düzeninin korunması ve kaçakçılığın önlenmesi için gümrük sahalarında uygulanacak geniş çaplı tedbirleri kapsıyor.

Hükümetin "Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele" programı çerçevesinde, gümrüklü bölgelerde düzenin sağlanması ve kaçakçılıkla mücadelede etkinliği artırma hedefi sürdürülüyor. Bu kapsamda, giriş-çıkışların denetimi güçlendirilecek, uygunsuzluklara geçit verilmemesi sağlanacak.

TEKNOLOJİYLE DESTEKLENEN MÜCADELE

Kaçakçılıkla mücadelede kullanılan teknik sistemlerin yerli üretimine ağırlık verilecek. Milli Tarama Sistemleri (MİLTAR) gibi yerli ve milli yüksek teknolojiye sahip sistemlerin entegrasyonu geliştirilecek. Özellikle, dedektör köpeklerin sayısının artırılması ve dünya standartlarında eğitim almaları için uluslararası işbirliği yapılacak. MİLTAR-III Projesi kapsamında ise hibrit teknolojili tarama sistemlerinin, yapay zeka yazılımlarının ve dedektörlerin yerli olarak üretilmesi planlanıyor.

DENETİMLER UZMANLAŞIYOR

Denetimlerin daha etkin hale getirilmesi amacıyla, dedektör köpek sayısının 255'e çıkarılması ve veri analiz ekiplerinin sayısının artırılması hedefleniyor. Yasa dışı faaliyetlerin tespiti ve önlenmesi süreçlerinde kullanılan ekipman sayısı 2025'te 2 bin 150'ye ulaşacak. Ayrıca, yıllık denetim sayısının 3 bin 800’e çıkarılması öngörülüyor.

Kredi kartlı ödemelerde komisyon alanlar şikayet edilebilecek Kredi kartlı ödemelerde komisyon alanlar şikayet edilebilecek

2025 bütçesinden bu kapsamda ayrılacak 6,4 milyar lira, kaçakçılıkla mücadelede yeni teknolojilerin geliştirilmesine ve denetim süreçlerinin daha hızlı ve etkin hale getirilmesine katkı sağlayacak.

Kaynak: AA