Bir veya iki gözdeki göz pınarlarında sulanma ile birlikte meydana ağrılı duruma göz yanması adı verilir.Göz yanması en sık rastlanılan göz şikayetlerinden biridir. Genellikle basit sebeplerden kaynaklanır, kısa süreli ilaç tedavisi ile geçer.

Kişinin günlük hayatını ve görme yetisini olumsuz etkileyen göz yanması; çeşitli alerjiler, tahriş edici maddeler, gözyaşı eksikliği ve göz kapaklarındaki iltihaplanma gibi durumlar sonucu meydana gelir.

Nadiren ciddi bir hastalığın belirtisi olur. Yanma hissine ilaveten göz yüzeyinde ağrı, kızarıklık, batma, çizilme hissi, ışık hassasiyeti, bazen kuruluk bazen aşırı sulanma ve gözü açamama gibi bulgular eşlik edebilir.

Evde uygulanacak doğal yöntemlerle tedavi mümkün olabilen göz yanması, altında farklı hastalıkların yatma ihtimali düşünüldüğünde tıbbi tedaviye de gerek duyabilir.

Göz Yanması Belirtileri Nelerdir?

Göz yanmasının yaygın olarak görülen belirtisi gözlerde oluşan kızarıklık ve ağrıdır. Altta yatan nedene bağlı olarak değişkenlik gösterebilen göz yanması belirtileri genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Gözlerde kızarıklık
  • Göz kapağı şişmesi
  • Gözde meydana gelen ağrı
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Burun akıntısı ve hapşırma

Göz yanmasının üç çeşit sebebi olabilir.

1.Çevresel faktörler 2.Göz hastalıkları 3.Gözü yorucu uğraşılar

Çevresel faktörler

Dış etkenlerden kaynaklanan yanma şikayetleri genelde anlık veya kısa sürelidir. Duman, deodorant deterjanlar gibi kimyasallar, toz toprak kaçması, soğan doğrama, aşırı soğuğa maruz kalma sayılabilir.

Göz hastalıkları

Bu durumlarda yanma şikayeti daha  uzun sürer. Altta yatan sebep giderilmeden geçmez.

✅Başta alerjik konjonktivit olmak üzere konjonktivit hastalığı,

✅Blefarit (kirpik dibi iltihabı),

✅Göz kuruluğu,

✅Göz kapağı şekil bozuklukları,

✅Hipermetrop ve astigmat bozukluklar,

✅Glokom hastalığında yıllarca ilaç kullanılması, kontakt lens kullanımı, yanma yapabilecek göz hastalıklarıdır.

Birçok ameliyat sonrası iyileşme döneminde yanma şikayetleri yaşanabilir.

Gözü yorucu uğraşılar

Uzun süre okuma, telefon bilgisayar kullanma gibi uğraşılar yanma şikayeti yapabilir.

Bu uğraşılar esnasında göz kırpma sayısı çok azalır. Göz kırpma hareketi anlamsız bir hareket değildir gözyaşının göz yüzeyine düzenli bir şekilde yayılması, eskimiş gözyaşının ve yüzeyel artıkların süpürülmesi gibi göz yüzeyinin sağlığı için önemli bir görev yapar.

Uzun süren yakın uğraşılarda göz kırpma sayısı azaldığı için yanma şikayeti yaşanabilir.

Göz Yanması Nasıl Geçer?

Göze soğuk su çarpmak, göz yanması rahatsızlığına karşı evde uygulanabilen doğal yöntemler arasında en yaygınıdır. Soğuk kompresle birlikte alerji ilaçları, göz damlaları, bebek şampuanı, balık yağı ve keten tohumu takviyesi de göz yanmasına iyi gelen yöntemler arasında yer alır.

Göz yanmasına iyi gelen ve geçiren yöntemler şu şekildedir:

Soğuk kompres

Temiz bir bezi soğuk suyla ıslatarak göz kapağı çevresine hafif masaj uygulayabilirsiniz. Soğuk ve ılık kompres yöntemi, göz yanması meydana getirdiği olumsuz etkiyi azaltabilir.

Alerji ilaçları (antihistaminikler)

Göz yanmasına neden olan alerjik reaksiyonları tedavi etmek için kullanılan antihistaminik ilaçlar, alerjilerin neden olduğu göz yanmasına da iyi gelir.

Göz damlaları

Göz kuruluğu tedavisinde kullanılan ve gözün nemlenmesini sağlayan reçetesiz göz damlaları, göz yanmasına iyi gelen ve başvurulan yollardandır.

Bebek şampuanı

Su ve bebek şampuanıyla birlikte özellikle blefarit kaynaklı göz yanmasının önüne geçebilir ve etkilerini en aza indirebilirsiniz.

Gözlerin yıkanması

Özellikle polen ve toz gibi tahriş edici maddeleri temizlemek için ılık bir suyla gözlerinizi yıkayabilirsiniz.

Bol su takviyesi

Gözlerin nemli kalması ve göz kuruluğunun engellenmesi için gün boyunca bol su içmeye özen gösterin.

Balık yağı ve keten tohumu takviyesi

Oküler rosacea’nın neden olduğu göz yanmasını tedavi etmek için faydalı yollardan biri de balık yağı ve keten tohumu takviyesi kullanmaktır.

Dede, 4 yaşındaki torununa böbreğini verdi Dede, 4 yaşındaki torununa böbreğini verdi

Evde uygulanacak doğal yöntemlerle birlikte göz yanmasının altında yatan nedene bağlı olarak tıbbi tedavi de gerekebilir. Doktor kontrolünde gerçekleşecek tıbbi tedavi göz muayenesi sonrası doktor tarafından belirlenir.

Muhabir: Gülsen Ünlütabak