Tarım sektöründe ithalat politikalarının etkileri 2024'te de kendini gösteriyor.

Kırmızı et fiyatlarındaki artışın durdurulamaması üzerine 600 bin baş besilik sığır ithalatına yönelik adımlar atılıyor.

Ancak, daralan arz ve artan maliyetler süt fiyatlarına da yansıyor, yeni zamlar kapıda.

Hayvancılıkta Sorunlar Bitmiyor

Tarım sektöründe arz daralması, maliyetlerdeki artış ve talep dengesizlikleri, hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur etmeye devam ediyor.

2024'te de tarım politikalarının ağır faturasını 85 milyon nüfus üstlenmek zorunda kalabilir. Son bir haftada yaşanan gelişmeler, sorunların çözümü konusunda "eski tas eski hamam" anlayışının sürdüğüne işaret ediyor.

Hizmet üretim endeksi Kasım 2024’te yüzde 0,9 artış gösterdi Hizmet üretim endeksi Kasım 2024’te yüzde 0,9 artış gösterdi

Besilik Sığır İthalatı ve Zamların Ardı Arkası Kesilmiyor

13 Aralık'ta Hayvancılık Genel Müdürlüğü, "2024 Yılı Besilik Sığır İthalat Talimatı ve Teknik Kriterleri"ni yayınladı.

Geçen yıl 500 bin baş olan canlı hayvan ithalat miktarı, bu yıl için 600 bin başla başladı. Ancak bu rakamın yıl sonunda ne kadar artacağı belirsiz.

Besilik sığır ithalatına ek olarak, damızlık sığır ithalatı da devam ediyor. Piyasadaki seyrin belirleyici olması durumunda kesimlik sığır ve karkas et ithalatının da artabileceği öngörülüyor.

Sütteki Sorunlar ve Maliyetlerin Yükselmesi

Süt sektöründe ise anaç hayvan kesimlerinin etkisiyle çiğ süt üretiminde düşüş yaşanıyor. Sanayiciler, çiftliklerden süt temini konusunda rekabet içine girerek maliyetleri artırıyor.

TÜSEDAD, aralık ayında 1 litre çiğ sütün üretim maliyetini 14 lira 80 kuruş olarak açıklamış ve fiyatın en az 17 lira 76 kuruş olması gerektiğini belirtmişti.

Muhabir: Onur Yetgin