Nevşehir’in Avanos ilçesinde bir akrabanın düğününe katılan 8 yaşındaki Elif Simay Tiftik, gelin ve damadın sahne şovu sırasında kullanılan duman gösterisi sırasında ağır yaralandı. Sıvı azotun üzerine dökülmesiyle vücudunda donma hasarı oluşan Elif Simay, Bilkent Şehir Hastanesinde geçirdiği 7 operasyonun ardından sağlığına kavuştu.
"BİR DAHA DÜĞÜNE GİTMEYECEĞİM"
Elif Simay, yaşananları, "Buhara elimi uzatıyordum, abi dökerken bir anda fışkırmaya başladı. Annemlerin yanına giderken her yerime değdi, elbiseler üstüme yapıştı. Şu an iyiyim. Bir daha düğüne gitmeyeceğim." sözleriyle anlattı. Anne Necla Tiftik de, yaşananların ne kadar zorlu olduğunu aktararak, "Bir anda çocuğun üzerindekileri çıkardık ama panikle çıkaramadık. Su döktük, ne olduğunu bir anda bilemedik. Sonra hemen acile gittik." dedi.

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Tedavi Yanık Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Sabri Demir, çocuğun üzerine dökülen sıvı azotun bir donma hasarına yol açtığını belirtti. Dr. Demir, "Çocuğun vücudunun yüzde 12’sinde donma hasarı meydana geldi. Yaklaşık 18 gün süren tedavi sürecinde 7 defa ameliyathanede işlem uyguladık." dedi.
Sıvı azotun sahne gösterilerinde son zamanlarda kullanıldığını ifade eden Dr. Demir, bu kimyasalın çıplak ele veya vücuda temasında ciddi donma hasarına yol açtığını vurguladı. Sıvı azot, laboratuvarlarda ve tıbbi uygulamalarda özel tanklarda korunurken, sahnelerde kullanılacaksa mutlaka güvenlik tedbirlerinin alınması gerekiyor.
Dr. Demir, kimyasal donma olaylarında yapılması gerekenleri de açıkladı: "Çocuğun veya yetişkinin üzerindeki elbiseler ve takılar çıkarılmalı, temas eden bölge 37-40 derece su altında ısıtılmalı ve en kısa zamanda en yakın hastaneye götürülmelidir."





