Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Suriye’de sağlık hizmetlerine acil ihtiyaç duyan 15 milyondan fazla insan olduğunu açıkladı. Harris, ülkede yaşanan karmaşık sürece dikkat çekerek küresel toplumdan yardım talep etti.
SURİYE'DE ACİL YARDIM İHTİYACI
Suriye'de yıllardır süren iç savaşın ardından sağlık sistemi büyük bir tahribata uğradı. DSÖ Sözcüsü Harris, “Suriye’deki sağlık tesislerinin çoğu ya hasar gördü ya da yetersiz finanse edildi. Hedefimiz, sağlık hizmetlerinin verildiği alanlarda kapasiteyi artırmak, ama yapılması gereken çok iş var” dedi. Şu an, 15 milyondan fazla kişi, sağlık hizmetine ihtiyaç duyuyor ve bunlar arasında yerinden edilmiş milyonlarca Suriyeli de bulunuyor.
ACİL CERRAHİ KİTLER VE YARDIM EKİPLERİ
Harris, Suriye'ye gönderilen özel acil cerrahi kitlerinin her birinin en az 300 ameliyat yapılmasına olanak tanıdığını belirtti. Suriye’deki sağlık ekipleri, ulaşılması zor bölgelere gönderilerek, yerinden edilmiş insanlar için sağlık hizmeti sağlamaya çalışıyor. DSÖ, bu süreçte sağlık ekipmanları ve malzeme desteği için küresel desteğe ihtiyaç duyuyor.
"ASIL SAĞLIK HİZMETİ İNSANLARDIR"
Suriye’nin sağlık sisteminin yeniden inşası için uluslararası yardımların ve iyi niyetin büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Harris, sağlık hizmetlerinin binalardan değil, bu hizmeti sağlayan insanlardan kaynaklandığını söyledi. Harris, örnek olarak Gazze’deki sağlık tesislerinin, savaş ortasında hızla toparlanmasını göstererek, sağlık sisteminin iyileştirilmesinin, orada çalışan kişilerin istekliliğine ve kararlılığına bağlı olduğunu ifade etti.
FİNANSMAN VE ULUSLARARASI DESTEK İHTİYACI
Suriye'deki sağlık sistemi büyük bir finansman açığıyla karşı karşıya. Harris, bu durumun üstesinden gelebilmek için uluslararası desteğe ihtiyaç olduğunu belirtti. Yardımların artırılması ve gereken sağlık ekipmanlarının temin edilmesi, ülke genelinde sağlık hizmetlerinin yeniden yapılandırılması açısından kritik önem taşıyor.