Türk savunma sanayisi içinde, dronlarda kullanılmak üzere geliştirilen akıllı mühimmat çözümü olan DROKET'in ilk atış testi başarıyla gerçekleştirildi.

Sapmaz Savunma, Katar'da düzenlenen 8. Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı (DIMDEX 2024) kapsamında dron ve akıllı mühimmat çözümlerini sergiledi. Şirketin en son tasarımı olan DROKET, fuarda ilk kez görücüye çıktı.

DROKET, kamikaze dronlara ve dronlardan serbest düşüm yöntemiyle atılan havan mermilerine alternatif olarak geliştirilmiş bir çözüm. Bu yeni teknoloji, dron ve roketlerin yeteneklerini birleştirerek kullanıcılarına benzersiz bir avantaj sağlıyor.

Sapmaz Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Sapmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DROKET'in duyulmasıyla beklentilerinin de ötesinde bir ilgi ve taleple karşılandığını ifade etti.

DROKET: Yeni Nesil Akıllı Mühimmat Çözümü

Sapmaz Savunma, geçen süre zarfında bazı devlet yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirerek ilk prototiplerinde yapılan değişiklikleri açıkladı. Bu kapsamda DROKET üzerindeki mühimmatın yüzde 50 artırılmasıyla 400 gram patlayıcı taşıyabilen bu sistemin artık 600 gramı rahatlıkla taşıyabileceğini belirtti. Ayrıca, DROKET'in 1 kilogramlık patlayıcıyı da taşıyabileceğini açıkladılar.

Yeni silah konsepti Türkiye'de hizmete hazırlanıyor Yeni silah konsepti Türkiye'de hizmete hazırlanıyor

Yük kapasitesinin artmasıyla birlikte üründe bazı geometrik değişiklikler yapıldı. Sapmaz, DROKET'in boyunun yaklaşık 10 santimetre uzadığını ve kuyruk ile kanatçık kısmında aerodinamik hesaplamalar neticesinde değişiklikler yapıldığını açıkladı. Ayrıca, ilk atış testinin de başarıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

DROKET: Yeni Nesil Akıllı Mühimmat Çözümü

Sapmaz, Katar'daki DIMDEX fuarında ürünlerini ilk kez uluslararası bir platformda sergilemenin önemine değindi ve aldıkları geri dönüşlerin oldukça olumlu olduğunu belirtti.

Hava Kuvvetleri üst düzey yöneticilerinin ürünlerini saha testleri için ülkelerine davet etmelerinden memnuniyet duyduklarını dile getiren Sapmaz, bu davet üzerine yaklaşık 4-5 hafta sonra bir test planladıklarını ifade etti.

Yeteneklerini sahada göstermeye devam edecek

Sapmaz, farklı ülkelerdeki askeri yetkililerden gelen ilgiye dikkat çekerek, başlangıçta Birleşik Arap Emirlikleri'nde başlayan ilginin daha da arttığını belirtti. Şu değerlendirmelerde bulundu:

"Her yapılan testle birlikte heyecanımız ve ürüne olan inancımız artıyor. Planladığımız bir şeyi sahada gerçekleştirmenin, teknik biri olarak büyük bir mutluluk ve güven verici olduğunu söyleyebilirim. Yaptığımız çalışmalardan ve aldığımız ilgiden oldukça memnunuz. İlk testimizi 100 metre mesafeden fırlatma ile gerçekleştirdik. Ürünümüzün arkasında bir itki sistemi bulunuyor ve bu sistemi tetikleyen ve tetikleme öncesinde sistemin sabit kalmasını sağlayan fırlatıcı da tamamen kendi tasarımımız. Bu tasarımı başarılı bir şekilde geliştirdik ve artık çok iyi çalışıyor. İlk testimizi manuel olarak kontrol ederek gerçekleştirdik ve ürünün davranışını ilk kez deneyimledik. Verdiğimiz komutlara karşı aldığı tepki oldukça olumluydu. 100 metre mesafeden hedefe 4 saniyede ulaştı ve yaklaşık 90 kilometre/saat hıza ulaştı. Şimdi 1 kilometrelik farklı yüksekliklerden hem manuel hem de otonom testler yapmayı planlıyoruz." Sapmaz Savunma, Katar'da gerçekleştirilen 8. Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı'nda (DIMDEX 2024) dron ve akıllı mühimmat çözümlerini sergiledi. Fuarda DROKET, yeni tasarımıyla ilk kez vitrine çıktı. ( Göksel Yıldırım - Anadolu Ajansı )

Sapmaz, görüntü işleme algoritmasını daha da detaylı hale getirdiklerini belirterek, laboratuvar ortamında farklı cisimleri seçip hedeften kaçırıp tekrar odaklandıklarında algoritmanın nasıl çalıştığını gözlemlediklerini söyledi. Ayrıca, gece görüş kamerası ekleyerek ürünün loş ışıkta da görüntü alabilmesini sağladıklarını ifade etti.

Geliştirme çalışmalarına devam edeceklerini vurgulayan Serdar Sapmaz, gelecek taleplerin karşılanabilmesi için sahada gerçekleştirilecek bir dizi çalışma süreci planladıklarını belirtti.

KAYNAL: AA

ü

Muhabir: Bünyamin Doğan