Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DR. YÜCEL MİDE KANSERİNİ ANLATTI

Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi

Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Adem Yücel; 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında, toplumda sık görülen onkolojik hastalıklardan olan mide kanserleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Op. Dr. Yücel, mide kanserlerinin, kadınlarda meme kanserinden ve erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen onkolojik hastalık çeşidi olduğunu söyledi.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Mide kanserlerinin ortaya çıkma sebeplerine değinen Adem Yücel: “Cinsiyet, genetik faktörler, sosyoekonomik duruma bağlı çevresel faktörler, beslenme alışkanlıkları ve Helicobacter pylori adlı bakteriye bağlı olarak gelişen gastrit sık nedenler arasında sayılmaktadır. Hastalardaki şikâyetler, özellikle ilerleyen evrelerde ortaya çıktığı için, hastalığın erken teşhisi son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.

BELİRTİLERİ NEDİR?

Ani gelişen iştahsızlık hissi, mide kanserinde sık görülen belirtilerden biridir. Beslenme düzeni bozukluğu ve kilo kaybı gözlenir. Kanserleşme özelliği gösteren dokular midenin üst kısımlarında yer alıyorsa, yutma ile birlikte takılma hissi ve yutma güçlüğü meydana gelir. Kanser dokularının yerleşim yeri midenin alt kısımları ise sıklıkla bulantı ve kusma şikâyeti görülür. Yemek borusunda yanma, dolgunluk hissi, şişkinlik ve geğirti gibi şikâyetler görülebilir. İlerleyen evrelerde kanlı dışkı ve kanlı kusma belirtileri gözlenir.

MİDE KANSERİ NEDENLERİ

Pek çok kanser hastalığında olduğu gibi mide kanserinde de kesin bir nedenden bahsetmek mümkün değildir. Ancak hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayan etmenlerden ve çeşitli risk faktörlerinden bahsedilebilir. Erken yaşlarda yüksek karbonhidratlı besinler tüketilmesi, şoklanmış yiyecekler, tuzlu, tütsülenmiş ya da kurutulmuş balıklar yenmesi, nitrat ve nitritle ilgili besin tüketimi, Vitamin C, Vitamin E ve Beta-karoten yetersizliği, sigara kullanımı, helicobacter pylori enfeksiyonu, yaşlılık ve ailede mide kanseri öyküsü gibi genetik faktörler.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Mide kanserinin temel tedavi yöntemi cerrahidir. Midenin alınması olarak tanımlanabilen gastrektomi adlı cerrahi operasyon uygulanır. Bu operasyon ile midede bulunan bütün tümör dokusu ve etkilenen lenf bezleri çıkarılır. Uygulanacak olan cerrahi girişim hastanın yaşı, sağlık durumu, hastalığın evresi ve yayılım gösterip göstermemesi gibi etmenlere bağlı olarak değişir. Bazı durumlarda cerrahi girişim öncesinde belli bir süre boyunca kemoterapi (ilaç tedavisi) uygulanabilir. Bu uygulama ile özellikle lokal yayılım gösteren kanser hastalıklarında son derece faydalı sonuçlar elde edilir. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Adem Yücel yaptığı açıklamada; Gastrointestinal bölge (yemek borusu, mide, bağırsaklar, rektum, anüs) kanserlerinin cerrahi tedavileri ve genel cerrahi kapsamındaki tüm ameliyatların PARKHAYAT Kütahya Hastanesinde güvenle yapıldığını aktardı.