Mikroplastikler sağlığı tehdit ediyor: Kanser ve üreme sorunlarına dikkat! Mikroplastikler sağlığı tehdit ediyor: Kanser ve üreme sorunlarına dikkat!
Bilgisayar başında ve telefonda uzun süre çalışmak ve belli hareketleri yapmak, bazı hastalıkları da beraberinde getiriyor. Elimizde meydana gelen hastalığın adı ise karpal tünel sendromu.  Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte hastalıklar da çeşitlendi.  Özellikle bilgisayar ve telefonda uzun süre aynı işi yapanlar için ellerde istenmeyen rahatsızlıklar gelişebiliyor.  Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır konu hakkında açıklamalarda bulundu.  Sürekli aynı hareketlerin yapılmasıyla ortaya çıkan karpal tünel sendromu, günlük işlerin yapılmasını dahi zorlaştırabiliyor.

KARPAL TÜNEL SENDROMU NEDİR?

Karpal tünel sendromu; el bileğinden geçen sinirin, geçtiği kanal içinde sıkışması sonucu meydana gelen bir hastalık.  Tedavi edilmediği takdirde elde kalıcı hasarlar oluşturan, 20 kişiden 1'inde görülen ve 45 ile 60 yaş bayanlarda daha sık ortaya çıkan Karpal tünel sendromu Özellikle masa başı çalışanlarda oldukça sık görülür ve yine hamilelikte de oluşabilecek bir bozukluk. Karpal Tünel Sendromu belirtileri arasında; median sinirin duyusunu alan özellikle başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının orta parmağa bakan yarısında görülen karıncalanma, uyuşma, yanma benzeri hislerdir.  Nadir olarak el bileğinde ağrı ve kavrama gücünde azalma gibi şikayetlerde görülebilir. Bilgisayar başında uzun zaman geçirenler dikkat!

KARPAL TÜNEL SENDROMU NEDEN OLUR?

El bileğini avuca doğru devamlı tutan işler yapmak veya davranış haline getirmek, şeker hastalığı,  tiroid hastalıkları, romatoid artrit, gut  ve aşırı şişmanlık sebepler arasında sayılabilir. TANI VE TEDAVİSİ NASIL OLUR? Muayene ile tanı konulur ancak bazı vakalarda ultrasonografi, MR, EMG gerekiyor. Tedavide nöralterapi, proloterapi, steroid tedavisi, manuel terapi, kinezyolojik bantlama, egzersiz, eğitim,  cupping therapy,  stimülasyon tedavileri yapılabilir, cevap vermeyen nadir olgularda cerrahi tedavi düşünülmelidir.
Muhabir: Yaşar Sarı