ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Matt Whitaker, Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin müzakerelerde Ukrayna’nın güvenliği için farklı seçeneklerin masada olduğunu duyurdu. CNBC televizyonuna konuşan Whitaker, ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yapılacak zirveye dikkat çekti.

Ukrayna için güvenlik garantisi tartışması

Whitaker, Ukrayna’nın güvenliğinin yalnızca NATO üyeliğine indirgenmemesi gerektiğini belirterek, “NATO bir koalisyon. Ukrayna için güvenlik garantisi de bu amaca hizmet edecek bir çeşit koalisyon ya da ittifak olabilir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’den NATO ve AB üyesi ülkeye ilk savaş gemisi satışı
Türkiye’den NATO ve AB üyesi ülkeye ilk savaş gemisi satışı
İçeriği Görüntüle

Diplomat, savaşın sona ermesi için müzakerelerin devam ettiğini, ancak hiçbir tarafın tüm taleplerini karşılayacak bir anlaşma beklenmemesi gerektiğini vurguladı. Whitaker, “Ukrayna herhangi bir anlaşmayı kabul etmek zorunda kalacak. Bu iki taraf için de mükemmel bir sonuç olmayacak.” dedi.

Çevrim içi düzenlenen Gönüllüler Koalisyonu toplantısında da konuşan Whitaker, kalıcı barış için ortak istekliliğin öne çıktığını, bunun yolunun ise Ukrayna’nın askeri ve siyasi açıdan güçlendirilmesinden geçtiğini kaydetti.

NATO müttefiklerinin tavrı belirleyici olacak

Fox News’e verdiği röportajda ise Ukrayna’ya güvenlik garantisi sağlanmasının kritik bir konu olduğunu söyleyen Whitaker, sürecin NATO müttefiklerinin kararlılığıyla ilerleyeceğini dile getirdi. “Ukrayna’nın ihtiyacı olan güvenlik garantilerinin NATO müttefiklerine anlatılması gerekiyor. Onların da adım atmaya istekli olması şart.” dedi.

ABD tarafı, bu süreçte Trump’ın arabuluculuk rolüne dikkat çekerken, Zelenskiy’nin Washington’a Putin’in önerilerinden farklı bir teklif sunduğu ifade ediliyor. Whitaker, güvenlik garantilerinin hem Rusya’nın yeni bir saldırı girişimini önlemek hem de Ukrayna’nın savunma kapasitesini artırmak için kilit bir unsur olacağını belirtti.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nda diplomatik sürecin nasıl şekilleneceği önümüzdeki günlerde yapılacak görüşmelerle daha netleşecek.

Kaynak: AA